Britská Royal Bank of Scotland loni snížila ztrátu

24.02.2011 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 24. února (ČTK) - Britská banka Royal Bank of Scotland (RBS) v loňském roce snížila čistou ztrátu na 1,1 miliardy liber (31,8 miliardy Kč) z 3,6 miliardy v roce 2009. V posledním loňském čtvrtletí se pak bance podařilo vrátit k zisku. RBS je největším britskou bankou vlastněnou státem.

RBS v době vrcholu úvěrové krize v roce 2008 získala pomoc od vlády, daňoví poplatníci v ní nyní vlastní podíl 84 procent. V samotném čtvrtém čtvrtletí banka vykázala zisk 12 milionů liber proti ztrátě 765 milionů liber v posledních třech měsících roku 2009.

Na provozní úrovni banka loni vykázala zisk 1,9 miliardy liber po ztrátě 6,1 miliardy liber o rok dříve. Zisk podpořily nižší náklady na špatné úvěry. Výsledky rovněž překonaly odhady analytiků dotazovaných agenturou Thomson Reuters, kteří čekali provozní zisk 1,5 miliardy GBP.

Generální ředitel banky Stephen Hester dodal, že RBS udělala veliký pokrok v restrukturalizaci. "Dva roky od globální finanční krize je oživení RBS před plánovaným termínem," uvedl Hester.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK