Akcie v západní Evropě kvůli geopolitice dál klesají

24.02.2011 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 24. února (ČTK) - Ceny akcií na burzách v západní Evropě dál oslabují a jejich hlavní index klesá už čtvrtým dnem v řadě. Na pokles cen má nadále vliv geopolitické napětí, především pak vývoj v Libyi. Investoři se obávají hlavně vytrvalého růstu cen ropy, který v posledních dvou dnech výrazně zrychlil.

Panevropský index FTSEurofirst 300 krátce po zahájení oslaboval o 0,7 procenta a pohyboval se v blízkosti 1144 bodů. Vrátil se tak na hodnoty ze začátku února. Více než jedno procento index ztratil už ve středu, a jeho zisk od začátku roku se tak snížil na méně než dvě procenta.

"Cena ropy zaznamenala další skok a celkové napětí na Blízkém východě už trh připravilo o veškerou důvěru," poznamenal hlavní makléř společnosti ETX Capital Mark Priest. "Se zlepšením se nedá počítat, pokud se situaci v Libyi nepodaří okamžitě vyřešit," dodal.

Důvěrou investorů značně otřásl prudký růst cen ropy v posledních dvou dnech. Ve středu se cena severomořské ropy Brent skokově zvýšila nad 111 dolarů a dnes zaznamenala další cenový skok. Ten ji vynesl až těsně ke 120 dolarům za barel. Libye je důležitým vývozcem ropy, kvůli nepokojům už ale těžba ropy v Libyi klesla asi o čtvrtinu.

Z jednotlivých akcií si trh všímal emise německé automobilky Porsche. Její akcie odepsaly více než deset procent, což je reakce na oznámení firmy, že plánovaná fúze s největší evropskou automobilkou Volkswagen bude možná odložena.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK