Putin si v Bruselu stěžoval na energetickou politiku EU

24.02.2011 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Brusel 24. února (zpravodaj ČTK) - Ruský premiér Vladimir Putin si při dnešní návštěvě Bruselu, kde se spolu se členy vlastní vlády účastnil zasedání Evropské komise, postěžoval na novou energetickou politiku EU. Ta má mimo jiné liberalizovat a sjednotit evropský trh s plynem a snížit tak závislost EU na dovozu plynu z Ruska. Moskva se však obává, že by to mohlo snížit podíl ruského energetického gigantu Gazprom na evropském trhu.

"Ruské energie znamenají evropskou prosperitu. Kvůli těmto snahám (liberalizace trhu EU) máme určité obavy a doufáme, že se nám podaří najít řešení," řekl novinářům ruský premiér.

Takzvaný třetí evropský balík pravidel pro energetiku bude účinný od března. Má za cíl posílit na evropském trhu konkurenci oddělením produkce od správy plynovodů. Jeden podnik v jedné zemi by tak neměl mít pod kontrolou celý řetězec dodávek na trh.

Balík dává členským státům EU tři možnosti, jak se postavit vůči podnikům, které vyvážejí plyn do EU a zároveň vlastní plynovod. Nejrazantnější možností je přinutit producenta plynu, aby svá potrubí prodal. Touto cestou šla jen Litva.

Gazprom a ruská vláda se však obávají, že navzdory třem variantám, které mají státy na výběr, investice ruského energetického gigantu budou v ohrožení. "Samozřejmě, že jsme v minulosti měli na tyto věci (energetiku) různé názory a rozumím tomu, že mají obavy. Dialog o energetice se nicméně posunuje dopředu," mírnil obavy šéf Evropské komise José Barroso, který s Putinem vystoupil na společné tiskové konferenci.

Podle něj liberalizace unijního trhu ruské společnosti nediskriminuje, jak tvrdí zejména Gazprom. "Platí to pro všechny firmy stejně, nejenom pro ty ruské, ale i pro norské či další mimo Evropskou unii," dodal šéf Evropské komise.

urm vju

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK