Akcie v západní Evropě kvůli krizi v Libyi dál klesly

24.02.2011 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 24. února (ČTK) - Akcie na burzách v západní Evropě zažily dnes čtvrtý den poklesu za sebou a jejich hlavní index směřuje k nejhlubší týdenní ztrátě za téměř osm měsíců. Na pokles cen má nadále vliv krize v Libyi, kvůli níž výrazně vzrostly ceny ropy. To na burzách vyvolává obavy z inflace, oslabení ekonomického růstu a poklesu firemních zisků.

Západoevropský index FTSEurofirst 300 v závěru klesl o 0,5 procenta na 1145,81 bodu. Tento týden ztrácí již 3,5 procenta a míří k nejhlubšímu týdennímu poklesu od počátku loňského července.

Cena severomořské ropy Brent dnes v obavách z výpadku dodávek z Libye vyskočila těsně pod 120 dolarů za barel, nejvýše od srpna 2008. Pro akciový trh to znamená, že růst nákladů na suroviny a vysoká inflace bude stlačovat firemní ziskové marže.

"Nevidíme možnost rychlého vyřešení toho, co se teď děje, považuji však tento pokles za nadměrnou reakci," řekla agentuře Reuters manažerka fondu Cavendish Asset Management Caroline Vincentová. "Jsou tu obavy z cen ropy a z inflace, Saúdská Arábie však uvedla, že výpadek ropy nahradí," dodala.

Nejvýrazněji oslabovaly akcie velkých spotřebitelů ropy. Kurz německé letecké společnosti Lufthansa se propadl o téměř tři procenta a skupina ICAG vytvořená fúzí British Airways a Iberia ztratila 3,5 procenta.

Akcie německé automobilky Porsche oslabily o zhruba deset procent v reakci na její oznámení o odkladu plánované fúze s Volkswagenem. Akcie Volkswagenu klesly o více než dvě procenta.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK