Rušení tratí se zatím zastavilo, řada z nich má zájemce

28.02.2011 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 28. února (ČTK) - Ministerstvo dopravy přerušilo správní řízení o zrušení 11 lokálních tratí, kterých se chce zbavit Správa železniční dopravní cesty (SŽDC). Proti rušení měly námitky obce i přepravci, a objevili se i zájemci o jejich převzetí. To platí i o jediné dosud zrušené trati z Bruntálu do Malé Morávky, kterou chce převzít dopravce KŽC. Skutečně blízko zrušení je zatím jen dlouho nevyužívaná trať z Kralovic u Rakovníka do Mladotic. SŽDC se chce kvůli úspoře nákladů vzdát celkem 28 tratí nebo úseků. Vyplývá to ze seznamu, který ČTK získala od SŽDC.

Výčet argumentů proti rušení tratí je poměrně pestrý. Trať Královec - Žacléř chce zachovat místní firma, která ji chce využít pro přepravu materiálu pro rekultivaci uhelného dolu, a zájem má i Fakulta dopravní ČVUT, která na trati chce ověřovat své projekty.

I jinde se ozývaly firmy, kterým by rušení tratě zhatilo podnikatelské plány - třeba jako v případě jihomoravské tratě Čejč - Uhřice, po níž plánuje firma Moravské naftové doly opět přepravovat vytěženou ropu. Celkem sedm tratí chce aspoň zčásti zachovat dominantní nákladní dopravce ČD Cargo; řešením může být přeměna na vlečku.

Všech 11 správních řízení o zrušení trati je k dnešnímu dni přerušeno. V případě nevyužívané a zčásti už i rozkradené trati Kralovice u Rakovníka - Mladotice bylo přerušení vynucené jen doplněním formálních náležitostí, jinak se proti němu zatím nikdo neozval. Před zahájením řízení je dalších devět tratí. SŽDC se chce všech zbavit především kvůli úspoře nákladů.

O tři tratě projevila zájem společnost KŽC, která se zabývá provozem historických vlaků. "Pokud to bude nevyhnutelné, založíme sdružení, které by případně požádalo o odkup a provozování drážní dopravy," řekl ČTK jednatel společnosti Bohumil Augusta, který s případným rušením tratí nesouhlasí. Podle něj tam stále existuje poptávka po přepravě cestujících. Hned dva zájemci jsou i o rušený úsek trati z Mostu do Lovosic, kudy jezdí v létě turistické spoje a loni tam projelo i 54 nákladních vlaků.

Aktuální stav rušení lokálních tratí ve správním řízení: Trať kraj stav zájemci o převzetí Bruntál - Malá Morávka Moravskoslezský nepravomocně zrušena KŽC Aš - Aš státní hranice Karlovarský řízení přerušeno - Krásný Jez - Loket předměstí Karlovarský řízení běží, žádost o přerušení - Čížkovice - Obrnice Ústecký řízení běží, žádost o přerušení Svazek obcí, Zubrnická museální železnice Libochovice - Račiněves Ústecký řízení přerušeno KŽC Kralovice u Rakovníka - Mladotice Plzeňský řízení přerušeno - Čelákovice - Mochov Středočeský řízení běží, žádost o přerušení - Královec - Žacléř Královehradecký řízení přerušeno - Broumov - Otovice zastávka Královehradecký řízení běží, žádost o přerušení - Hrušovany nad Jeviškou - Hevlín Jihomoravský řízení běží, žádost o přerušení obec Hevlín Čejč - Uhřice Jihomoravský řízení přerušeno -

Další tratě, jichž se chce SŽDC zbavit: Trať kraj plánovaný rozsah rušení zájemce o převzetí Protivec - Bochov Karlovarský změna na vlečku - Kaštice - Kadaň; Ústecký celá - Vilémov - Kadaňský Rohozec Ústecký celá - Jiříkov - Rumburk Ústecký celá - Děčín - Oldřichov Ústecký část chce zachovat Cargo - Dívčice - Netolíce Jihočeský celá - Bošice - Bečváry Středočeský celá KŽC Krupá - Kolešovice Středočeský celá - Bakov n. J. - Kopidlno Středočeský/Královehradecký část chce zachovat Cargo - Hněvčeves - Smiřice Královehradecký celá - Heřmanův Městec - Chrudim Pardubický celá - Moravské Budějovice - Jemnice Vysočina celá obec Jemnice - neoficiálně Dobronín - Polná Vysočina část chce zachovat Cargo - Vranovice - Pohořelice Jihomoravský změna na vlečku - Velká Kraš - Vidnava Olomoucký celá - Litovel-předměstí - Mladeč Olomoucký změna na vlečku - Kojetín - Tovačov Olomoucký část chce zachovat Cargo -

Zdroj: SŽDC

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK