Naftogaz plánuje kolem roku 2013 primární nabídku akcií

01.03.2011 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Kyjev 1. března (ČTK) - Ukrajinská státní energetická společnost Naftogaz plánuje do roku 2013 nabídnout své akcie na trhu. Uvedl to dnes generální ředitel společnosti Jevhen Bakulin. Naftogaz vlastní síť plynovodů na svém území, kterou teče plyn od ruského Gazpromu do Evropy. Současné zákony privatizaci Naftogazu zakazují.

"Plánujeme primární nabídku akcií, takže akcie by mohly být volně kupovány a prodávány na trhu," uvedl Bakulin na energetické konferenci. "Práce by měla trvat mezi rokem a půl a dvěma roky," dodal k plánované přípravě nabídky. Ukrajinské zákony zakazují privatizaci Naftogazu, a bude je tak potřeba nejprve změnit. Další podrobnosti k nabídce Bakulin neposkytl.

Bakulin rovněž uvedl, že Naftogaz minulý měsíc utratil za dovoz ruské ropy 1,5 miliardy USD (26,4 miliardy Kč). Celkem dovoz činil 6,3 miliardy metrů krychlových.

Naftogaz má na starosti přepravu ruského plynu do Evropy a kupuje plyn od Gazpromu, který prodává na Ukrajině. V letošním roce má získat na tranzitních poplatcích od Gazpromu 2,75 miliardy USD, o 150 milionů USD více než loni, napsala agentura Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK