Zemětřesení podle analytiků dočasně zasáhne japonskou ekonomiku

13.03.2011 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Tokio 13. března (ČTK) - Rozsáhlé páteční zemětřesení podle analytiků zřejmě dočasně zasáhne japonskou ekonomiku. Poté by však mělo být hospodářství podpořeno obnovou vzniklých škod. Náklady na nápravu škod nicméně prohloubí schodek japonského rozpočtu, jehož úroveň již nyní vyvolává obavy.

Většina analytiků sice podle agentury Reuters předpokládá, že škody budou nižší než při zemětřesení v Kóbe v roce 1995, znepokojení však vyvolává skutečnost, že japonská ekonomika je nyní mnohem slabší než tehdy. Obavy vzbuzuje rovněž vysoký veřejný dluh, který představuje zhruba dvojnásobek ročního hrubého domácího produktu Japonska.

Někteří analytici navíc upozorňují, že rozsah zemětřesení a jeho následků stále zůstává velmi nejasný, a to zejména poté, co sobotní exploze v jaderné elektrárně poškozené zemětřesením způsobila menší únik radiace.

"Od studené války jsem nebyl žádán, abych přemýšlel o ekonomických dopadech jaderné exploze v hustě obydlené oblasti v moderní průmyslové ekonomice," uvedl analytik Carl Weinberg ze společnosti High Frequency Economics. "Vůbec se mi takovýto úkol nezamlouvá," dodal.

Většina analytiků uvedla, že ačkoli by se japonská ekonomika nemusela vrátit k růstu v letošním prvním čtvrtletí, měla by zvrátit pokles ještě v průběhu letošního roku. V posledním čtvrtletí loňského roku se japonský HDP snížil o 0,3 procenta.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK