Pojišťovny loni zhodnotily životní pojistky v průměru o čtyři pct

13.03.2011 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 13. března (ČTK) - Pojišťovny v roce 2010 zhodnotily vklady klientů v klasickém životním pojištění v průměru o přibližně čtyři procenta, což je zhruba stejně jako rok dříve. Výraznější výnosy zaznamenaly některé produkty investičního životního pojištění. Vyplývá to z ankety ČTK mezi tuzemskými životními pojišťovnami.

"Lze předpokládat, že se výnosy za rok 2010 nebudou výrazně lišit od roku 2009," řekl ČTK analytik Broker Consulting Martin Novotný. Výnosy na dluhopisovém trhu se meziročně změnily v řádech desetin procent, proto u kapitálového životního pojištění očekává velmi podobné výnosy jako v roce 2009. Kapitálové životní pojištění je určeno lidem, kteří chtějí být pojištěni, chtějí si odečíst pojistné z daní, ale nejsou ochotni riskovat záporné zhodnocení svých peněz. Tomu odpovídá i nízká výše garantovaného zhodnocení, dodal.

Analytik společnosti Partners Dušan Šídlo upozornil na to, že výnosy životních pojišťoven v některých případech přesahují i pět procent. Je to podle něj dáno tím, že pojišťovny nedosahují zisku pouze z investic na kapitálovém trhu, ale také z nižší úmrtnosti, než předpokládaly, nebo z úspor na nákladech ve srovnání se strženými poplatky z pojistného. Ohlašované výnosy neznamenají zhodnocení jejich vkladu u pojišťovny, ale pouze té části pojistného, která je investována po stržení administrativních a rizikových poplatků, připomněl.

Jiná byla loni podle Novotného situace u investičního životního pojištění. Na akciovém trhu došlo v loňském roce k uklidnění a stabilizaci situace, proto očekává kladné zhodnocení v jednotkách procent, které ale bude nižší než předloni. Maxima budou prý kolem 12 procent. Investiční portfolia v investičních životních pojištěních ve většině případů stále nepřekonala ani po roce 2010 ztrátu z finanční krize, podotkl.

Klientům, kteří si u ČSOB Pojišťovny sjednali její nejprodávanější životní pojištění Forte, bude za rok 2010 přiznáno zhodnocení 5,1 procenta z hodnoty pojištění vytvořené na základě zaplacení běžného pojistného. Klientům, kteří mají uzavřeno pojištění Spektrum, bude za loňský rok připsán podíl na zisku 3,5 procenta, uvedl šéf divize životního pojištění ČSOB Pojišťovny Marek Nezveda.

Klientům Komerční pojišťovny bylo u investičního, kapitálového a spořícího životního pojištění za rok 2010 připsáno zhodnocení 2,4 až 3,3 procenta v závislosti na typu produktu. Klienti, kteří vložili prostředky do fondů investičního životního pojištění, u kterých nese investiční riziko klient, zhodnotili podle šéfa marketingu Lukáše Fridricha své peníze podle zvolené investiční strategie od 1,88 do 9,77 procenta.

ING Životní pojišťovna v České republice připisuje svým klientům podíl na zisku v závislosti na ročním zhodnocení technických rezerv a na technické úrokové míře daného produktu. Za loňský rok to bylo od 3,68 do 4,97 procenta. U Allianz pojišťovny se bude připisované zhodnocení pojistek klientů v souladu s technickou úrokovou mírou pohybovat kolem čtyř procent.

Pojišťovna České spořitelny v roce 2010 zhodnotila životní pojistky svých klientů o 4,1 procenta. Zhodnocení FLEXI životního pojištění opět přesáhlo pětiprocentní hranici s výnosem 5,11 procenta.

Kooperativa počítá se zhodnocením okolo čtyř procent, přesné číslo bude znát po rozhodnutí představenstva v dubnu. Česká pojišťovna bude o definitivní výši podílů na výnosech rozhodovat až na přelomu května a června. Také některé další pojišťovny rozhodnou o připisovaném zhodnocení životního pojištění až po schválení auditované účetní závěrky.

Filip Dušek vju

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK