Zemětřesení těžce zasáhlo výrobu automobilů v Japonsku

13.03.2011 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Tokio 13. března (ČTK) - Zemětřesení těžce zasáhlo výrobu aut v Japonsku. Všechny japonské automobilové továrny firem Toyota Motor, Nissan Motor a Honda Motor budou v pondělí uzavřeny. Zatím není jisté, kdy bude produkce v těchto závodech obnovena. Informovala o tom dnes agentura AP.

Toyota, která je největší automobilkou na světě, již v sobotu oznámila, že hodlá továrny uzavřít, aby zajistila bezpečí svým zaměstnancům. Honda podle agentury AP uvedla, že kvůli uzavření továren přijde o produkci kolem 4000 automobilů denně.

Zemětřesení v Japonsku by mohlo narušit dodávky japonských automobilů i automobilových součástek do Spojených států. "Je to velmi špatná situace," uvedl prezident poradenské společnosti Automotive Consulting Group Dennis Virag. Dodal, že nedostatek součástek by mohl zpomalit výrobu aut v Severní Americe.

K uzavírání továren v důsledku zemětřesení přikročila i řada dalších japonských firem, například výrobci elektroniky či ropné rafinerie. Elektronický gigant Sony například přerušil výrobu v osmi továrnách, napsala agentura Reuters.

Zemětřesení podle analytiků zřejmě dočasně zasáhne japonskou ekonomiku. Poté by však mělo být hospodářství podpořeno obnovou vzniklých škod. Náklady na nápravu škod nicméně prohloubí schodek japonského rozpočtu, jehož úroveň již nyní vyvolává obavy.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK