Německá vláda připouští moratorium na prodloužení využívání jádra -------------------- Ke zpravodajství: Berlín 14. března (zpravodaj ČTK) - Německý ministr zahraničí Guido Westerwelle dnes připustil, že by německá vláda mohla pozastavit prodloužení ž

14.03.2011 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Kvůli obavám z možného opakování japonského scénáře v Německu žádají někteří odpůrci jádra okamžité zastavení provozu v nejstarších elektrárnách.

Merkelová již o víkendu slíbila nechat prověřit bezpečnost všech 17 jaderných reaktorů v zemi. Dnes to zopakoval i Westerwelle. "Potřebujeme novou analýzu rizik," prohlásil šéf koaličních svobodných demokratů (FDP). Dodal přitom, že si umí představit dočasné pozastavení prodloužení životnosti německých jaderných zařízení. Ta mají podle loňského rozhodnutí vlády a parlamentu fungovat v průměru o 12 let déle, než bylo dříve plánováno.

Kvůli neštěstí v Japonsku a poškození tamních jaderných elektráren se otázka využívání jádra stala v Německu znovu tématem číslo jedna. Důvodem jsou i blížící se zemské volby v Bádensku-Württembersku, tradiční baště kancléřčiných křesťanských demokratů (CDU). Předvolební průzkumy tam vládnoucí koalici CDU a FDP dávají zhruba stejné šance jako levicové opozici.

Jaderná energetika, kterou většina Němců odmítá, by se tak podle analytiků mohla stát jazýčkem na vahách v tomto hlasování, které se uskuteční 27. března. Pokud v něm vládní strany neuspějí, nevylučují odborníci velké otřesy na německé politické scéně.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK