Jak si rychle sehnat bydlení?

15.05.2003 | , Finance.cz
FinTriky


V dnešní době, kdy se ceny za nákup nemovitostí vyšvihly neuvěřitelně vysoko, mají hlavně mladí lidé problémy sehnat si bydlení a osamostatnit se tak od rodičů. I přes nedostatek peněz se nabízí některá řešení.

Je několik možností, jak si sehnat bydlení.

Jako první se nabízí nákup nemovitosti. Realitní kanceláře nabízejí nepřeberné množství bytů i rodinných domů ve všech možných velikostech a cenách. Určitě se Vám budou snažit vyjít v ledasčem vstříc a zařídit "nemožné". Co ale, když nemáte hotovost? Kde pak vzít peníze? Pomoci Vám mohou banky nebo i některé leasingové společnosti, které se zabývají leasingem nemovitostí. Takových leasingových společností není na našem trhu moc a ještě se většina z nich orientuje na komerční nemovitosti řádově od 5 000 000 Kč. Banky Vám jistě rádi poskytnou hypotéční úvěr na nákup Vámi vysněného bytu či domku, ale za předpokladu, že jste zaměstnaní a Váš příjem je dostatečně vysoký. Záleží na požadavcích samotné banky, ale většinou se vyžaduje 1,5 násobek životního minima (můžete si vypočítat na našich stránkách) + 2x měsíční splátka = plat.  Ovšem vyřízení si úvěru tímto způsobem vyžaduje pevné nervy… Výpočet splátky hypotéčního úvěru si můžete vyzkoušet na
http://www.finance.cz/home/financovani_bydleni/hypotecni_uvery


Další možností je podnájem pokoje. Toho využívají hlavně studenti a mladé páry, které si ještě své vlastní bydlení nemohou dovolit a nikdo jim ani nepůjčí. Půjdete-li do podnájmu, určitě si vyberte domácí, kteří Vám budou na první pohled "sedět". Někteří dokáží svým podnájemníkům udělat přímo "peklo", ale jiní (a s tím jsem se setkala i já) jsou velmi přívětiví a tolerantní. Ovšem vstřícnost by měla být na obou stranách.

Více soukromí budete mít, když si pronajmete celý byt, ale taky Vás to vyjde dráž. Většinou si ale můžete kohokoliv pozvat na návštěvu a nemusíte se ohlížet, jestli tím budete vlastníka bytu rušit. Také Vás nikdo nebude kontrolovat, jestli jste doma, jestli náhodou nespotřebováváte elektriku více, než je potřeba (i když většinou není inkaso zahrnuto do ceny nájmu).

Ať si budete shánět bydlení formou podnájmu či pronájmu, nezapomeňte se zeptat na podmínky, které vlastník vyžaduje. Také není od věci zjistit, jestli můžete používat pračku (je velmi nepraktické vozit prádlo každý týden k rodičům nebo prát v ruce), sporák, ledničku (nebo kolik místa z ní), je-li v bytě lux a to i pro Vaše potřeby… Také by Vás měl předem pronajímatel seznámit, jestli si přeje, abyste na víkend odjížděli. Prostě se se vším obeznámit, abyste pak nebyli překvapeni.

Informace o nových nabídkách pronájmu, podnájmu či prodeje bytu nebo domu naleznete v denním tisku, na internetových stránkách a to i na naší adrese
http://www.finance.cz/dane-a-mzda/kalkulacky-a-aplikace/nemovitost

 

Autor článku

Petra Niedlová  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: FinTriky