Nezaměstnanost v Maďarsku se vrátila do blízkosti 17letého maxima

29.03.2011 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Budapešť 29. března (ČTK) - Míra nezaměstnanosti v Maďarsku se v období od prosince do února zvýšila na 11,5 procenta z 11,2 procenta ve třech měsících do ledna. Vrátila se tak do těsné blízkosti 17letého maxima. Vyplývá to z dnešních údajů maďarského statistického úřadu.

"Míra nezaměstnanosti stoupla na více než očekávaných 11,5 procenta," uvedl analytik Gyorgy Barta z firmy CIB Bank. "Ačkoli na podzim míra nezaměstnanosti vykazovala určité poklesy, nyní jsme zpátky na úrovních z loňského jara," dodal.

Analytik Zoltan Torok z firmy Raiffeisen Bank předpověděl, že míra nezaměstnanosti již výrazněji neporoste. Dodal však, že její pokles bude velmi pomalý, takže na konci letošního roku bude její úroveň nadále přesahovat 11 procent. V loňském prvním čtvrtletí se míra nezaměstnanosti vyšplhala až na 17leté maximum 11,8 procenta, napsala agentura Reuters.

Hrubý domácí produkt Maďarska se v loňském roce zvýšil o 1,2 procenta po předloňském propadu o 6,7 procenta. V samotném čtvrtém čtvrtletí meziroční tempo hospodářského růstu zrychlilo na dvě procenta z 1,7 procenta v předchozích třech měsících.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK