Bestsport podal na sebe insolvenční návrh, dál provozuje O2 arenu

31.03.2011 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 31. března (ČTK) - Představenstvo akciové společnosti BESTSPORT, která provozuje multifunkční halu v pražských Vysočanech (O2 arenu), dnes podalo vlastní insolvenční návrh na společnost. ČTK to řekl mluvčí Bestsportu Jan Tuna. Důvodem je aktuální situace Sazky, která je od úterý v úpadku. I po podání vlastního insolvenčního návrhu a následných krocích Bestsport podle Tuny dál plně pokračuje ve své činnosti a připravuje návrh na reorganizaci společnosti.

Hlavním majitelem Bestsportu je občanské sdružení Zelený ostrov, které vlastní akcionáři Sazky, tedy sportovní svazy. Mají v něm však podíly v jiném poměru, než drží v loterijní společnosti. Sama Sazka drží v Bestsportu 0,068 procenta.

Důvodem podání insolvenčního návrhu je to, že Sazka je jak ručitelem závazků Bestsportu, tak i jejím největším věřitelem v souvislosti s financováním nákladů na výstavbu O2 areny. Bestsport i nadále v plném rozsahu plní své závazky, které má vůči obchodním partnerům, klientům, divákům a promotérům, dodal Tuna.

"I po podání vlastního insolvenčního návrhu a následných krocích Bestsport dál plně pokračuje ve své činnosti, uskutečňuje se příprava všech akcí uvedených v programovém kalendáři O2 areny. Ve spolupráci s pořadateli se plánují další akce, které budou oznámeny v nejbližší době," sdělil Tuna. Vstupenky na akce lze zakoupit prostřednictvím sítě Sazka Ticket u provozovatelů terminálů Sazky, na pobočkách České pošty a nově i každý pracovní den na pokladnách O2 areny, o víkendu pak v den konání.

Společnost Bestsport podle Tuny v roce 2010 vykázala zisk přes 62 milionů korun, který tak byl více než trojnásobný proti roku 2009. V roce 2010 se na programovém kalendáři O2 areny nejvíce podílel sport včetně ledního hokeje (41 procent), následovaly rodinné show (24 procent) a koncerty (23 procent). O2 arenu loni navštívilo téměř 620.000 diváků.

Sazka čelí problémům zejména kvůli vysokým splátkám za výstavbu O2 areny držitelům dluhopisů. Soud zatím nestanovil způsob řešení úpadku Sazky; má na to lhůtu do tří měsíců od rozhodnutí o úpadku. Soud vyzval věřitele, kteří dosud nepřihlásili své pohledávky, aby tak učinili do 30 dnů. Zatím se předpokládá, že soud povolí reorganizaci Sazky. Společnost by tak nadále fungovala podle soudem schváleného plánu, na jehož vypracování se obvykle podílejí věřitelé, dlužník i insolvenční správce.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK