Pražská burza mírně oslabuje, investoři vybírají zisky

31.03.2011 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 31. března (ČTK) - Pražský akciový trh dnes dopoledne po šesti růstových nepatrně oslaboval, hlavní index PX po 11:00 přišel o 0,07 procenta na 1259,9 bodu. Oslabují obě banky, ČEZ i těžební NWR.

Investoři si podle makléřů vybírají zisky, index PX si připisuje teprve druhý pokles během posledních 11 obchodních seancí, upozornil Pavol Mokoš z Patria Direct.

Energetická ČEZ oslabila o třetinu procenta na 892 korun, těžební NWR přišla o desetinu procenta na 282 Kč. "U akcií ČEZu se vybírají nedávné zisky vzhledem k tomu, že tento titul za posledních 11 dní přidal plných 13 procent," uvedl Mokoš.

Poklesy v rozmezí půl procenta až tři čtvrtě procenta registrují také akcie Erste Bank a Komerční banky. Bankám se podle Mokoše nedaří ani na západoevropských burzách.

Ztráty do jednoho procenta se odpoledne týkaly ještě sítě autobazarů AAA Auto a developera Orco, k dvouprocentní ztrátě se přiblížila textilka Pegas Nonwovens.

Naopak nejziskovějším titulem byl Unipetrol, připisoval si přes procento na 177 korun.

Akcie rakouské pojišťovny VIG, která ráno oznámila růst zisku před zdaněním o 15 procent na 508 milionů eur a zvýšení dividendy, dopoledne stagnovaly 1005 Kč.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK