Ceny elektřiny na burze kvůli jádru vzrostly o deset procent

31.03.2011 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 31. března (ČTK) - Cena elektřiny na německé burze během března v důsledku jaderné krize v Japonsku vzrostla o deset procent na zhruba 59 eur (asi 1450 Kč) za megawatthodinu. V podobném rozsahu se v březnu zvýšila také cena elektřiny s dodáním v příštím roce na pražské energetické burze. Podle analytiků oslovených ČTK by se tento růst v příštích dvou letech mohl projevit několikaprocentním zdražením elektřiny pro konečné spotřebitele.

Pro letošní rok již má většina odběratelů ceny elektřiny zafixovány a ceníky se jim nezmění. "Vyšší ceny silové elektřiny na trhu mohou ovlivnit ceny pro domácnosti na rok 2012," sdělil analytik Marek Hatlapatka ze společnosti Cyrrus.

Analytik Tomáš Sýkora ze společnosti Patria Finance očekává v příštím roce růst cen elektřiny pro spotřebitele do 1,5 procenta, ovšem za předpokladu, že ceny silové elektřiny by zůstaly na současných úrovních delší dobu. V roce 2013 by podle něj elektřina konečným zákazníkům mohla zdražit do pěti procent. Také Petr Hlinomaz ze společnosti BH Securities očekává, že vyšší ceny by čeští spotřebitelé mohli pocítit hlavně v roce 2013.

"ČEZ nyní připouští, že snížil nákupy elektřiny pro své zákazníky, aby se vyhnul aktuálním vyšším cenám," dodal Hatlapatka.

Hlavní příčinou zdražování elektřiny na burze je reakce německé vlády na problémy jaderné elektrárny Fukušima 1 v Japonsku, kterou vážně poškodilo nedávné zemětřesení a vlna cunami. Němci kvůli japonské jaderné havárii na tři měsíce pozastavili provoz v sedmi svých jaderných elektrárnách. Trh se nyní obává dalšího vývoje kolem německých jaderných zařízení, protože jejich odstavení výrazně snižuje nabídku elektřiny na trhu. Odstavení některých dalších evropských reaktorů by mohly přinést také zátěžové testy elektráren, které chystá EU.

Analytik Dušan Jalový z UniCredit Bank v příštích týdnech předpokládá ustálení cen elektřiny na burze v rozmezí mezi 58 až 60 eury za megawatthodinu. Poté, co bude jasný další vývoj v Německu, by se ale podle něj mohl obnovit růst cen především u dlouhodobých kontraktů. "Další vývoj bude do značné míry záviset na tom, jak se bude vyvíjet situace ve Fukušimě a jak se k jaderné budoucnosti Evropy budou stavět evropští politikové," řekl Hatlapatka.

Podle Hlinomaze by také na ceny elektřiny mohlo tlačit případné zavedení nových pravidel u jaderných elektráren. "Je možné, že se bude s nějakým odstupem času jednat o navýšení povinnosti jaderných elektráren vytvářet větší jaderné rezervy, platit vyšší pojistné na potenciální škody, eventuálně vynakládat další náklady nad rámec stávajících na ověřování jaderné bezpečnosti. Tyto faktory budou asi ovlivňovat ceny elektřiny," poznamenal.

Při odstavení německých elektráren je nutné chybějící proud nahradit. "S největší pravděpodobností půjde o uhelné a plynové elektrárny, které vyrábí dražší elektřinu než ty jaderné. To bude mít za následek tlak na ceny uhlí, plynu a emisních povolenek," uvedl Bohumil Trampota ze společnosti Atlantik.

Růst cen elektřiny na burze v příštích letech příznivě ovlivní hospodaření energetické společnosti ČEZ, která nyní prodává energii za výhodné ceny. "Současný nárůst cen elektřiny podpoří hospodaření ČEZ ve větší míře až v roce 2013, protože ČEZ již před japonskou katastrofou prodal prakticky všechnu elektřinu na letošní rok a velkou část na rok 2012," řekl Hatlapatka. Zisk energetického gigantu by mohl v příštím roce vzrůst o zhruba jednu miliardu korun nad původní předpoklad, míní Sýkora.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK