Rozdíl mezi leasingem a úvěrem od bank

29.05.2003 | , Finance.cz
LEASING A SPLÁTKY


Chcete si pořídit automobil a nemáte peníze v hotovosti. Co teď? Chodit i nadále pěšky? Nemusíte. Jsou tu dvě další možnosti – využít leasingu nebo si zajistit v bance úvěr.

Zakoupení automobilu v hotovosti je sice nejlevnější způsob jak jej získat, ale kolik lidí má takovou částku k dispozici? Moc jich asi není. Proto se pro nás ostatní nabízí i jiné řešení – „leasing“. Můžete si jej sjednat přímo v prodejně Vámi vysněného vozu. Leasingová společnost s Vámi ovšem uzavře smlouvu, kde bude započteno povinné ručení a havarijního pojištění do měsíčních leasingových splátek. Budete-li kupovat automobil jinak a jste tedy po zakoupení vozu jeho vlastníkem, pak se můžete sami rozhodnout, jestli havarijní pojištění chcete či ne. Nemusíte jej hradit, tj.za něj můžete „ušetřit“.

 

Právě snad největší nevýhodou leasingu je, že nejste majitelem vozu, ale je jím leasingová společnost. Z toho vyplývá, že jakékoliv úpravy na voze musíte konzultovat s pronajímatelem.

 

Ráda bych uvedla i klady leasingu. Můžete si jej vyřídit mnohem rychleji než úvěr u banky. Máte-li při návštěvě autosalonu potřebné doklady sebou, pak je během pár hodin smlouva uzavřena. Jestliže je Vámi požadované auto právě na skladě, můžete s ním dokonce rovnou odjet. Naproti tomu v bance si Vás budou dlouho prověřovat a požadovat od Vás různá ručení, než Vám budou ochotni spotřebitelský nebo investiční úvěr poskytnout. Leasing má také oproti úvěru ve splátkách započítané i povinné ručení. Tím Vám odpadá běhání po pojišťovnách a můžete drahocenný čas strávit užitečněji.

 

Některé leasingové společnosti si účtují poplatek za uzavření smlouvy, jiné ji nabízejí svým klientům zdarma. Většinou si účtují poplatky i banky za vedení úvěrového účtu.

 

U nákupu auta na leasing se požaduje složení akontace. Výjimečně ji společnosti nechtějí, jinak se ale počítá od 10 % z pořizovací ceny výš.

 

Porovnala jsem leasing a úvěr u bank. Pořizovací automobil je Nissan Almera Visia 1,5 3D, za 337 000 Kč. V celkových částkách u leasingu jsou započítány nejenom splátky, ale i poplatek za uzavření smlouvy. Netýká se CAC Leasingu, kde údaj nebyl uveden. U společnosti Summit Leasing není možnost složení menší akontace než 30 %.

 

 

 

 

 

K celkovým nákladům u bankovních úvěrů si musíte ještě připočítat povinné ručení a pro ukázku i havarijní pojištění. Podle mého názoru je leasing výhodnější. Vše má ale své klady a zápory, z čehož jsem již část uvedla. A zde je ještě jeden – leasing Vás vyjde mnohem levněji. Ale není výhodnější i přes finanční rozdíl být majitelem vozu? Domnívám se, že ano. Vždyť jej pak můžete kdykoliv prodat, pakliže nebudete mít na zaplacení splátek.

Autor článku

Petra Niedlová  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: LEASING A SPLÁTKY