Japonské akcie v obavách z dopadů zemětřesení výrazně oslabily

12.04.2011 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Tokio 12. dubna (ČTK) - Japonské akcie dnes výrazně oslabily a na jejich pokles měly značný vliv nové obavy z dopadů zemětřesení. Japonští činitelé upozorňují, že kvůli následným otřesům bude ekonomika patrně zasažena víc, než se původně zdálo. K nervozitě přispělo i to, že Japonci zvýšili závažnost incidentu v jaderné elektrárně Fukušima na nejvyšší možný stupeň sedm. Tak byl zatím hodnocen jen výbuch v Černobylu v roce 1986.

Hlavní index Nikkei 225 odepsal 164,44 bodu a den uzavřel poklesem o 1,69 procenta na hodnotě 9555,26 bodu. Během dne byly jeho ztráty ještě vyšší, index jich ale těsně před koncem část smazal. Zaznamenal nicméně už druhý pokles v řadě. Širší index Nikkei odepsal 1,6 procenta a uzavřel na 838,51 bodu.

Investoři se zbavovali akcií automobilek a výrobců elektroniky, dolů ale zamířily také akcie energetických společností. Na ty působil hlavně pokles cen ropy na světových trzích. Index Nikkei tak spadl pod klíčovou hranici podpory, která byla těsně nad 9612 body.

Výrazné ztráty opět zasáhly akcie společnosti Tokyo Electric Power (TEPCO), která provozuje zmíněnou elektrárnu Fukušima. Od ničivého zemětřesení, k němuž došlo 11. března, už akcie ztratily většinu hodnoty a na trhu se šířily spekulace, že firma by mohla být zestátněna. To ale dnes jeden z činitelů japonské vlády popřel. "Nemáme v úmyslu ji zestátnit," řekl náměstek ministra obchodu Tadahiro Macušita.

Na devizových trzích se prudce zvýšil kurz japonského jenu, který tak za posledních 24 hodin zpevnil ze všech hlavních světových měn zdaleka nejvíc. K jeho růstu hodně přispěly technické faktory, především rušení sázek na jeho pokles. Oslaboval také dolar, kde měly vliv rovněž komentáře některých činitelů americké centrální banky (Fed), podle nichž je nutné ve stimulaci ekonomiky ještě pokračovat.

Japonský jen tak za jediný den vůči americkému dolaru zpevnil o celé jedno procento, k euru přidal asi 1,3 procenta a k australskému dolaru víc než 1,7 procenta. Americký dolar se tak dostal na 83,80 JPY, zatímco euro kleslo na 120,58 JPY a kurz australského dolaru na 87,27 JPY. Euro k dolaru mírně oslabilo na 1,4407 USD, podle analytiků je ale stále možné, že vystoupí na letošní maximum 1,4582 USD.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK