FT: TNK-BP chystá žalobu na BP, chce až deset miliard dolarů

12.04.2011 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 12. dubna (ČTK) - Management ruské těžební společnosti TNK-BP, která je společným podnikem britského koncernu BP a ruské společnosti TNK, chce podat žalobu na BP. Tvrdí to zdroje, na které se odvolává britský ekonomický list Financial Times (FT). BP údajně porušila smlouvu uzavřenou s akcionáři společného podniku, čímž způsobila TNK-BP škodu, která se může vyšplhat až na deset miliard dolarů (asi 170 miliard Kč).

TNK-BP tvrdí, že kvůli jednání britského podniku přišla o možnost začít s průzkumem těžby v arktické části Ruska. "TNK-BP si s menšinovými akcionáři společnosti TNK-BP Holding připravuje dokumenty k podání žaloby na BP za to, že nás (BP) neinformovala o příležitosti, která se naskytla u společnosti Rosněfť, a za to, že si nezajistila dohodu s akcionáři," uvedl list s odkazem na slova jednoho z členů vedení TNK-BP.

BP se snažila spojit síly se státní společností Rosněfť už dříve, proti se ale postavili partneři z TNK-BP. Firmy plánovaly, že formou výměny akcií za zhruba 16 miliard dolarů (asi 271 miliard Kč) vytvoří alianci. Záměr se ale od začátku nelíbil partnerům BP ve společném podniku TNK-BP, kteří se cítí plánem BP poškozeni.

FT v pondělí napsal, že BP se tento týden bude snažit o záchranu dohody. Chce usilovat o to, aby jí ruská vláda schválila vykoupení svých ruských partnerů v TNK-BP. Britský koncern chtěl odkoupit podíly od čtyř ruských miliardářů sdružených v konsorciu AAR, které je spoluvlastníkem TNK-BP, a to buď sama, anebo spolu s Rosněftí. Oligarchové však úspěšně napadli plán aliance u soudů.

Komentátoři listu naznačili, že oligarchové si chtějí nechat za svůj souhlas s plány BP dobře zaplatit. BP má ale na dohodu s partnery už jen tři dny, protože platnost dohody o výměně akcií s Rosněftí vyprší už tento čtvrtek.

Konsorcium AAR minulý týden vyhrálo už druhou mezinárodní arbitráž, která prodloužila zablokování aliance BP a Rosněfti. Miliardáři Michail Fridman, German Chan, Viktor Vekselberg a Len Blavatnik tvrdí, že dohoda porušuje ujednání, podle něhož má BP před vstupem do významnějších nových aktivit v Rusku požádat o souhlas své ruské partnery.

BP a Rosněfť se na počátku roku dohodly na strategické spolupráci a vzájemné výměně části akcií. Podniky mají v úmyslu společně hledat ropu a zemní plyn v oblastech ruské Arktidy, které byly dosud výhradní doménou ruských těžařů. Spolupráce v průzkumu se má týkat rozlehlých a potenciálně bohatých oblastí u Karského moře.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK