IEA: Drahá ropa by mohla zpomalit růst světové ekonomiky

12.04.2011 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 12. dubna (ČTK) - Vysoké ceny ropy začínají podkopávat poptávku po této surovině a mohly by vést ke zpomalení růstu světové ekonomiky. Uvedla to dnes Mezinárodní agentura pro energii (IEA) ve své pravidelné měsíční zprávě. Odhad růstu poptávky po ropě pro letošní rok však zatím ponechala beze změny na 1,6 procenta.

"Většina analytiků považuje větší reakci (Organizace zemí vyvážejících ropu) OPEC (na vysoké ceny ropy) za nepravděpodobnou," uvedla IEA. "Zůstává tak méně příjemná cesta ke zmírnění cen, jmenovitě zpomalení ekonomiky a slabší růst poptávky," dodala.

Cena severomořské ropy Brent se minulý týden poprvé od roku 2008 vyšplhala nad 125 dolarů za barel kvůli nepokojům v severní Africe a na Blízkém východě. "Existuje skutečné riziko, že trvalá cenová úroveň nad 100 dolary za barel se ukáže jako neslučitelná s očekávaným tempem hospodářského oživení," uvedla IEA.

Agentura rovněž upozornila, že světová produkce ropy v březnu klesla o zhruba 0,7 milionu barelů denně na 88,27 milionu barelů denně kvůli občanské válce v Libyi. "Pokud by se ve zbytku letošního roku světové dodávky ropy držely kolem březnové úrovně, zásoby (členských zemí Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj) OECD by mohly do prosince klesnout do blízkosti pětiletých minim," dodala. Zdůraznila však, že OPEC má dostatečné rezervní kapacity pro těžbu ropy.

IEA byla založena v 70. letech, aby bránila západní země dovážející ropu před kartelovou silou OPEC. Agentura působí jako poradce v otázkách energetiky pro členské země OECD, včetně České republiky.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK