Deficit zahraničního obchodu USA za únor klesl na 45,8 mld. USD

12.04.2011 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Washington 12. dubna (ČTK) - Deficit zahraničního obchodu Spojených států se za únor snížil, protože dovoz klesl více než vývoz. Schodek klesl na 45,8 miliardy dolarů, uvedlo dnes americké ministerstvo obchodu. Lednový údaj ministerstvo revidovalo nahoru na 47 miliard dolarů.

Dnešní čísla naznačují oslabení světové poptávky. Analytici před zveřejněním čísel odhadovali, že obchodní deficit klesne na 44,5 miliardy dolarů z předběžné lednové hodnoty 46,3 miliardy.

Vývoz ze Spojených států, který po pět předchozích měsíců rostl, klesl v únoru o 1,4 procenta na 165,1 miliardy dolarů. Export aut a autodílů se snížil o miliardu, v dalších významných kategoriích byl pokles méně výrazný. Export služeb se zvýšil.

Dovoz do Spojených států se snížil o 1,7 procenta na 210,9 miliardy dolarů. V automobilovém odvětví import klesl o 2,3 miliardy dolarů a dovoz kapitálového zboží se snížil o 2,1 miliardy dolarů. Import spotřebního zboží se ale za únor zvýšil o 2,3 miliardy dolarů, napsala agentura Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK