Portály: Nejvíce roste nabídka práce na živnostenský list

12.04.2011 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 12. dubna (ČTK) - Na pracovních portálech roste nabídka práce na živnostenský list rychleji, než počet nabídek práce na plný pracovní úvazek i na zkrácený úvazek. Vyplývá to z ankety ČTK mezi pracovními portály. Důvodem je to, že podniky se zaměstnanci pracujícími na živnostenský list mohou pružněji reagovat na výkyvy v poptávce po jejich produktech či službách.

Portály Jobs.cz a Prace.cz zaznamenaly na začátku dubna meziroční nárůst počtu inzerovaných pozic na hlavní pracovní úvazek o 11 procent, celkem je jich na portálech 16.236. U zkrácených úvazků portály registrují meziroční růst o desetinu. Spolupráce na živnostenský list vzrostla meziročně o 24 procent, řekl ČTK specialista trhu práce portálů Jobs.cz a Prace.cz Jiří Kocourek.

"V roce 2010 jsme na pracovním portálu Profesia.cz zaznamenali pozitivní vývoj. Nejvýrazněji se v loňském roce růst projevil u nabídek práce na živnost, které meziročně stouply o třetinu," uvedla výkonná ředitelka společnosti Ivana Molnárová. Počet nabídek práce na dohodu meziročně stoupl o 16 procent. Počet nabídek na plný pracovní úvazek meziročně klesl o čtyři procenta.

"Obecně jsme na pracovním trhu zaznamenali růst pracovních nabídek, ale týkají se především nižšího managementu a zaměstnanců ve výrobě," řekla Markéta Švedová ze společnosti Recruit CZ. Zaměstnavatelé z řad malých a středních podniků podle ní častěji než dříve upřednostňují smlouvy na dobu určitou, aby mohli flexibilněji a bez větších finančních ztrát reagovat na výkyvy v poptávce po jejich produktech či službách. Dopady ekonomické krize stále přetrvávají, a firmy se tak například brání povinnosti vyplatit odstupné v případě propouštění, dodala.

Převážná většina nabídek práce zveřejněných přes pracovní portál Profesia.cz nabízí práci na plný pracovní úvazek. Loni nabídky na plný úvazek tvořily 94 procent nabídek. Druhou nejčastější formou pracovního úvazku byla loni práce na živnost, která představovala deset procent.

Před krizí však podíl nabídek práce na plný pracovní poměr (v průměru za rok 2008) tvořil 97 procent nabídek práce na Profesia.cz. Podíl nabídek práce na živnost zveřejněných přes portál Profesia.cz představoval v roce 2008 průměru pět procent. Od té doby nabídky na živnost stouply na dvojnásobek a loni tak již tvořily desetinu všech zveřejněných nabídek práce.

"Nabídky pro živnostníky během krize utrpěly menší propad, než nabídky na plný pracovní poměr. V roce 2010 byl vývoj nabídek pro živnostníky také příznivější než u nabídek na plný úvazek. Forma živnosti umožňuje firmám flexibilněji reagovat na výkyvy na trhu práce, a proto může být pro zaměstnavatele atraktivnější," uvedla Molnárová.

Nárůst podílu nabídek práce zaznamenali i u ostatních alternativních pracovních úvazků, tedy u nabídky práce na zkrácený úvazek a nabídky práce na dohodu. Nabídky práce na dohodu tvořily loni pět procent všech nabídek a nabídky na zkrácený pracovní úvazek šest procent. Před dvěma roky byl jejich podíl o jeden procentní bod nižší.

U plného pracovního úvazku loni proti roku 2009 stoupl nejvýrazněji počet nabídek práce vhodných pro lidi s ukončeným jen základním vzděláním, který meziročně stoupl o 53 procent. Naproti tomu nabídka práce pro lidi s vysokoškolským vzděláním druhého stupně na plný úvazek loni stoupla o devět procent.

Nabídky práce na živnost stouply meziročně podstatně výrazněji pro lidi s vysokoškolským vzděláním druhého stupně. Pro lidi se základním vzděláním se zvýšily nabídky meziročně o 39 procent, pro lidi s vysokoškolským vzděláním druhého stupně vzrostly nabídky na živnost o 42 procent.

Meziroční vývoj nabídek práce podle formy úvazku: meziroční růst v procentech na dohodu 16 plný úvazek -4 zkrácený úvazek 17 živnost 33

zdroj: Profesia

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK