Ceny ropy obnovily prudký propad, Brent klesl na 120 dolarů

12.04.2011 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 12. dubna (ČTK) - Světové ceny ropy dnes odpoledne obnovily silný propad, v němž severomořská ropa Brent klesla ke 120 dolarům za barel a za poslední dva dny ztratila více než pět procent. Na trh měla klíčový vliv předpověď vlivné banky Goldman Sachs o nadcházejícím zvratu cenového růstu a zprávy o omezení saúdské těžby vlivem nízké poptávky. Působila i varování Mezinárodní agentury pro energii (IEA) a dalších institucí před destrukcí poptávky v důsledku vysokých cen.

Cena Brentu po 17. hodině SELČ klesla o zhruba 3,30 dolaru na 120,70 dolaru za barelů a navázala na pondělní pokles o více než dva a půl dolaru. Americká ropa WTI ztratila téměř čtyři dolary, sestoupila ke 106 dolarům za barel a od počátku týdne klesla o více než sedm procent.

Ropa začala ztrácet už v pondělí večer, kdy Goldman Sachs zcela nečekaně a v rozporu se svými dosavadními prognózami růstu poukázala na riziko poklesu cen komodit a doporučila investorům stáhnout se ze sázek na další zvyšování cen ropy a jiných komodit. Dnes odpoledne Goldman Sachs předpověděla, že v nejbližších měsících cena Brentu klesne ke 105 dolarům za barel.

Podle zdrojů agentury Reuters Saúdská Arábie tento měsíc potichu snížila svou těžbu ropy zpět na úroveň před rozpoutáním bojů v Libyi, protože zvýšená produkce se nesetkávala s dostatečnou poptávkou. Saúdská Arábie v březnu zvýšila těžbu asi o 700.000 barelů denně, aby nahradila ztrátu libyjského exportu.

Potvrzovalo by to názor Organizace zemí vyvážejících ropu (OPEC), podle níž nemá letošní prudký nárůst cen ropy nic společného s růstem světové poptávky, nýbrž je jen důsledkem spekulací využívajících strachu z výpadků dodávek z Blízkého východu. Stejný názor zastává hlavní energeticky analytik Goldman Sachs, který dnes řekl, že spekulanti vyhnali cenu vysoko nad úroveň odpovídající fundamentálním faktorům.

"Zatímco ceny jsou na úrovni jara 2008, poměr nabídky a poptávky je nyní mnohem méně napjatý," uvedl analytik banky David Greely. "Zásoby i volné těžební kapacity jsou teď mnohem vyšší, zatímco čisté spekulativní pozice jsou čtyřikrát větší než v červnu 2008," dodal Greely a odhadl, že spekulace se nyní na celkově ceně ropy podílejí zhruba pětinou. Ropa v první polovině roku 2008 prudce rostla a v červenci 2008 se vyšplhala na rekordní maximum ke 150 dolarům za barel, odkud se však brzy nato zřítila dolů.

Analytici čekají, že ropa nyní půjde prudce dolů, protože Goldman Sachs je uznávaným vůdcem tržního stáda a co předpoví, to se stane, protože se tím bude většina řídit. "Jestliže Goldman utíká k východu, pak začne utíkat každý," řekl Reuters jeden z obchodníků v Texasu. "Je to, jako když někdo v kině zakřičí ´hoří´."

Ropu začínají oslabovat rovněž šířící se obavy z toho, že vysoké ceny mohu podkopat poptávku či dokonce vyvolat útlum globální ekonomiky. To naznačila EIA i pondělní zpráva Mezinárodního měnového fondu.

Ceny ropy v dolarech za barel (asi 159 litrů) v 17:21 SELČ: BURZA TYP KONTRAKT AKTUÁLNÍ CENA PŘEDCHOZÍ ZÁVĚR Londýn - ICE Brent květen 120,70 123,98 New York - Nymex WTI květen 106,17 109,92

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK