Kde je nejvýhodnější směnit cizí měnu

05.06.2003 | , Finance.cz
FinTriky


Jedete na cestu do zahraničí? Pak jistě potřebujete vyměnit české koruny za cizí měnu. Kde je ale směna nejvýhodnější si můžete přečíst v následujících řádcích.

Kolik peněz na svou cestu potřebujete, si dnes rozhodujete sami. Jedete-li ale s cestovní kanceláří, určitě Vám doporučí nejnižší možnou částku. Jestliže se rozhodnete vycestovat sami, je pak na Vás, na jakou částku si svou dovolenou vypočtete.

Banka
Asi spousta z Vás zná situaci, kdy je odjezd za dveřmi, stále ještě nejsou zabalené potřebné věci a na výměnu peněz se v chaotické přípravě naprosto zapomnělo. Co teď? Nejlepší je v tu chvíli zajít do banky. Sice mají méně výhodné kurzy než směnárny a také si účtují za výměnu poplatky, ale bývají téměř na každém rohu.

Směnárna
Nejlepší kurz Vám může nabídnout směnárna. Pro ty, kteří rádi smlouvají je návštěva tohoto místa také příjemná. Jejich kurzy jsou sice na tabuli napsané, ale když se půjdete přímo zeptat, za kolik Vám vymění částku, o kterou máte zájem, jistě Vám ve většině směnáren nabídnou kurz pro Vás výhodnější.
Jestliže cestujete letadlem, pak můžete počkat s výměnou měny až na letiště. Z vlastní zkušenosti ale nedoporučuji. Kurzy ve zdejších směnárnách jsou mnohem vyšší než ve městě, kde jejich výši může srazit konkurence.

V dnešní době je mnohem příjemnější cestování přes země EU. Až na výjimky -  Dánsko, Švédsko a Velká Británie, si nemusíte měnit jiné peníze než EURO. V praxi to znamená, že pojedete-li přes zbývajících 12 zemí, budete hradit své výdaje stále v jedné měně.

Na místě
EURO je velmi žádaná měna. Budete-li ji mít u sebe v jiných zemích a ne právě v EU, pak si snadno vyměníte měnu příslušné země. Dalším takovým platidlem je i USD. Některé postkomunistické země si díky svému slabému kurzu dokonce jednu z těchto měn i přisvojili a nahradili tak jejich měnu původní.
Ve většině států si české koruny nevyměníte. Výjimkou je například Chorvatsko, kde je vysoký příliv českých turistů.

Podle mého názoru je nejvýhodnější zjistit si, jaké kurzy která banka či směnárna ve Vašem okolí nabízí a pak si peníze na příslušném místě směnit.

Zlaté pravidlo na cesty - raději si vezměte více peněz, neboť nikdy nevíte, co se může stát a jaké tedy budou Vaše konečné výdaje. Nazpátek domů zbylý finanční obnos můžete přivést vždycky.

Autor článku

Petra Niedlová  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: FinTriky