České dráhy snížily od dubna stovkám zaměstnanců mzdy o desetinu

19.04.2011 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 19. dubna (ČTK) - České dráhy od dubna snížily platy některým zaměstnancům v managementu a administrativě o deset procent. Informaci serveru Aktuálně.cz dnes ČTK potvrdil mluvčí společnosti Petr Šťáhlavský. Snižování platů se dotkne zaměstnanců se smluvními platy, kterých společnost zaměstnává řádově stovky. Dráhy tímto krokem plánují ušetřit 50 až 70 milionů korun.

"Všichni zaměstnanci, kteří nemají tarifní ale smluvní mzdu, mají od 1. dubna nové výměry s platností jeden rok," řekl Šťáhlavský. Podle něj se platy mění každý rok a není to nic mimořádného. Desetiprocentní úspora na mzdových nákladech vyplývá z podnikatelského záměru firmy pro letošní rok a souvisí s dlouhodobou snahy společnosti snižovat administrativní náklady.

Mezi zaměstnanci, kterým dopravce snížil platy, jsou podle Šťáhlavského manažeři, lidé z referentských pozic a různí specialisté. Drtivou většinu zaměstnanců Českých drah tvoří ale lidé s tarifní mzdou. Těmto zaměstnancům dráhy v letošním roce na základě kolektivního vyjednávání s odbory zmrazily platy na úrovni roku 2010.

Celkově České dráhy zaměstnávají zhruba 27.000 zaměstnanců. Zhruba 9500 zaměstnanců z řízení provozu, například signalisté a hláskaři, ovšem od počátku července přechází pod Správu železniční dopravní cesty (SŽDC).

SŽDC vznikla v rámci liberalizace dopravního trhu oddělením od původní státní organizace České dráhy. Stará se mimo jiné o koleje, sestavuje jízdní řád a zajišťuje rovný přístup dopravců na železniční síť.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK