Koruna dopoledne mírně klesla k euru a zpevnila k dolaru

10.05.2011 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 10. května (ČTK) - Česká měna dopoledne dále lehce oslabila k euru a vůči dolaru mírně zkorigovala předchozí ztrátu. Podle údajů Patria Online byla koruna v 10:30 k euru slabší o tři haléře na 24,26 Kč/EUR a k dolaru zpevnila o šest haléřů na 16,91 Kč/USD.

Český statistický úřad dnes ráno zveřejnil údaje o vývoji březnového zahraničního obchodu. Zahraniční obchod skončil s přebytkem 21,5 miliardy korun, což je meziročně o 4,2 miliardy Kč více, a zároveň nejlepší výsledek od vzniku České republiky. Statistici vydali také informace o dubnové inflaci, podle nich její růst zpomalil na 1,6 procenta. Podle analytika Next Finance Vladimíra Pikory finanční trh statistiky ignoroval.

Podle něj může odpoledne na trzích růst nervozita ohledně Řecka, což by podle něj mělo středoevropské měny mírně oslabit. "Z technického pohledu má koruna více prostoru pro oslabení než pro posílení. Na druhou stranu prodejní signály nejsou nikterak výrazné," dodal.

Euro vůči dolaru zůstalo pod hladinou 1,43 USD/EUR, kam v pondělí oslabilo. "Bude se opět diskutovat o budoucnosti Řecka, což není pro euro povzbudivé. Politici a centrální bankéři se nás budou snažit přesvědčit o tom, že mají situaci pod kontrolou, a část trhu jim to bude naivně věřit. Nicméně nás by nepřekvapilo, kdyby se objevily další agentury, které také sníží Řecku rating," doplnil Pikora.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK