Letecká společnost Emirates loni zvýšila zisk o zhruba 50 procent

10.05.2011 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Dubaj 10. května (ČTK) - Zisk dubajské skupiny Emirates Group loni vzrostl o 43 procent na 1,6 miliardy dolarů (27,1 miliardy Kč). Vyhlídky letecké přepravy pro letošní rok jsou i přes nepokoje v arabském světě a drahé pohonné hmoty příznivé, sdělila dnes státní společnost, jejíž hlavní součástí jsou aerolinie Emirates Airlines.

Samotné aerolinie zvýšily loni zisk o 52 procent na 1,5 miliardy dolarů. Jejich tržby se zvýšily o 25 procent na 14,8 miliardy dolarů.

Emirates byly letos kvůli nepokojům v řadě zemí severní Afriky a v Bahrajnu nuceny omezit lety. Šéf společnosti šajch Ahmed bin Saíd Maktúm je však pro letošní rok optimistický, i když přepravce zaplatil za poslední čtyři měsíce za palivo asi o 200 milionů dolarů více.

Emirates uvedla, že v letošním ani příštím roce nebude potřebovat nový základní kapitál, takže zatím na burzu nevstoupí. Firma rovněž zrušila plán emise dluhopisů, kterou chtěla financovat další rozvoj; její šéf k tomu řekl, že si počkají na zlepšení situace na trzích.

Emirates loni přepravily 31,4 milionu cestujících a jejich přepravní kapacity byly vytíženy v průměru na 80 procent. Společnost nyní provozuje 153 letadel na 111 linkách v 66 zemích.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK