Rehn: Pomoc Portugalsku schválíme příští týden,Řecko je předčasné

10.05.2011 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Brusel/Štrasburk 10. května (zpravodaj ČTK) - Finanční pomoc Portugalsku ministři financí schválí příští týden v Bruselu, v případě Řecka je to předčasná otázka. V Evropském parlamentu to dnes řekl eurokomisař pro hospodářské a měnové záležitosti Olli Rehn.

Rehn nicméně připustil, že v případě Řeků evropská sedmadvacítka přijme "nová rozhodnutí", a to v příštích několika týdnech. Eurozóna a Mezinárodní měbový fond již Řecku v minulosti slíbily úvěry v celkové výši 110 miliard eur, ale ani tato částka k financování dluhu země nestačí. Odhaduje se, že by mezinárodní společenství mohlo současnou úvěrovou kapacitu navýšit až o dalších 60 miliard eur.

EU a MMF s dalším rozhodnutím ovšem počkají na výsledky společné mise, kterou dnes obě organizace zahájily v Aténách. "Je příliš brzy specifikovat jakákoliv čísla, která se týkají refinancování nebo financování řeckých potřeb v roce 2012, tedy v příštím roce," uvedl Rehn. Až bude evropská sedmadvacítka znát konkrétní údaje, budou se případnou novou pomocí pro Řecko v následujících týdnech zabývat ministři financí.

V případě Portugalska mohl Rehn unijním zákonodárcům poskytnout podstatně více informací. Pomoc ve výši 78 miliard eur čeká v podstatě jen na schválení ministrů financí eurozóny a EU, kteří se sjedou v pondělí do Bruselu. "Je to portugalský program se širokou politickou podporou. Z těchto si zaslouží i podporu Evropské unie a já věřím, že ministři financí EU jej příští pondělí schválí," dodal eurokomisař.

Rehn věří, že finanční pomoc Portugalsku odsouhlasí i Finsko, jehož politici měli v uplynulých týdnech o tomto kroku pochybnosti. Ty ještě zvýšil volební úspěch strany Praví Finové, kteří proti pomoci předluženým zemím eurozóny v předvolební kampani otevřeně vystupovali.

"Věřím, že Finsko bude pokračovat ve své aktivní a konstruktivní evropské politice, kterou uplatňovalo v uplynulých desetiletích. Ta sloužila dobře nejen Evropě, ale zejména samotnému Finsku," doplnil eurokomisař.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK