E15: České dráhy se účastní privatizace polské PKP Cargo

12.05.2011 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Varšava 12. května (zpravodajka ČTK) - České dráhy potvrdily, že se účastní privatizace polského nákladního železničního dopravce PKP Cargo. Nejvýše padesát plus jednu akcii druhé největší firmy tohoto druhu v Evropské unii prodává skupina Polských státních drah. Dnes vyprší termín, do kterého zájemci o PKP Cargo mají podávat předběžné nabídky.

"Nevím, jestli už nabídka fyzicky odešla, ale určitě bude nejpozději dnes podána," řekl serveru E15.cz generální ředitel Českých drah Petr Žaluda. Nabídku nepodává ČD Cargo, ale mateřské České dráhy.

Po ztrátě skoro půl miliardy zlotých v roce 2009 společnost PKP Cargo loni hospodařila se ziskem téměř 62 milionů zlotých (383,7 milionu korun). Firma, která je po německé DB Schenker evropskou dvojkou v oboru nákladní železniční dopravy, chce, aby letos zisk překročil stomilionovou hranici. Podle odborníků z branže je hodnota společnosti nejméně 3,5 miliardy zlotých (21,7 miliardy korun).

České dráhy se loni poprvé od oddělení nákladní dopravy před třemi lety dostaly do zisku. Vydělaly devět milionů korun a dosáhly provozního zisku 1,6 miliardy korun. O rok dříve měly ztrátu ve výši jedné miliardy korun.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK