Na co si dávat pozor ve Španělsku?

26.06.2003 | , Finance.cz
FinTriky


Chystáte se letos na dovolenou do Španělska? Pak právě pro Vás máme několik užitečných rad a informací, které by Vám mohly pomoci vyhnout se nepříjemným zkušenostem.

Téma: Jiný kraj, jiný mrav aneb co nás může potkat v zahraničí

Cesta za hranice a do cizího prostředí však téměř vždy skrývá určitá úskalí a komplikace. Španělsko patří mezi nejoblíbenější letní cíle českých turistů a i zde je třeba dávat dobrý pozor na některé skutečnosti…

Co budete ve Španělsku potřebovat?

Především to bude pas. Bez něj se do Španělska nedostanete. Vízum však potřeba není. Na prvním hraničním přechodu do prostoru Schengenské dohody (SRN, Rakousko) dbejte  na to, abyste dostali do pasu vstupní razítko. Španělské kontrolní orgány totiž kladou v poslední době velký důraz právě na kontrolu, zda je v cestovním dokladu uděleno vstupní razítko (výstupní razítko) podle něhož kontrolují, byla-li dodržena podmínka maximální doby pobytu na jejich území.
Maximální doba pobytu na území Španělska je 90 dnů v rámci 6-ti měsíčního období. O prodloužení pobytu je nutné žádat na příslušném policejním komisařství ještě před uplynutím tohoto limitu. K žádosti musí být skutečně závažný důvod, např. humanitární, rodinný, zdravotní péče nebo veřejný zájem. Případné prodloužení se uděluje jen výjimečně a  maximálně na tři měsíce (90 dnů).

Cestujete-li do Španělska autem, nezapomeňte si před cestou obstarat mezinárodní řidičský průkaz a je nezbytné mít tzv. zelenou kartu, tedy povinné ručení pro zahraničí.

Při vstupu na území Španělska musíte prokázat účel pobytu (voucher, zvací dopis) a také dostatečnou finanční vybavenost: 40,- euro na osobu a den. V případě, že pobyt přesahuje 10 dnů je nutné se prokázat částkou 600,- euro, ke které se za každý den přesahující 10 dnů připočítává 40,- euro. Při pobytu na dobu jednoho měsíce se vyžaduje doložit základní částku 1000,- euro , ke které se připočítává 40,- euro za každý den, který přesahuje limit jednoho měsíce. Pokud nemůžete předložit tyto částky v hotovosti, musíte svoji solventnost jinak, např. šeky, cestovní šeky, platební karty, kreditní karty či bankovní potvrzení.

Španělské orgány jsou v poslední době nekompromisní a není-li některá z výše uvedených podmínek splněna, dochází k vyhoštění, tj. zákazu pobytu na do 3 - 5 let.

Jak řešit krizové situace?

Pojištění na dobu pobytu v zahraničí sice není povinné, nicméně je více než vhodné jej uzavřít. Náklady na lékařské ošetření jsou ve Španělsku poměrně vysoké.
Na celém území Španělska platí univerzální tísňové telefonní číslo 112, kterým lze kontaktovat současně policii, zdravotníky, hasiče a další pohotovostní služby. Je funkční 24 hodin denně.
Pro případ řešení jakýchkoli krizových situací se doporučuje mít vždy s sebou mobilní telefon. Dobré je také mít předem sjednán kontakt s rodinnými příslušníky či přáteli, kteří jsou v případě nutnosti ochotni poskytnout vám finanční pomoc.

A ještě pár rad na závěr

Kromě věcí osobní spotřeby lze bezcelně do Španělska dovézt 200 ks cigaret, nebo 50 ks doutníků, nebo 250 g tabáku, 2 l vína či jakékoliv jiné lihoviny. Dovoz a vývoz peněz a cestovních šeků v cizích měnách není omezen.

V letních měsících se množí případy okrádání turistů. Proto je dobré dodržovat pár zásad, které platí samozřejmě kdekoliv, nejen ve Španělsku: Důležité doklady a věci neuchovávejte na jednom místě; nevozte s sebou občanské průkazy; všechny cenné věci včetně dokladů ponechejte v hotelovém trezoru; s sebou noste jen menší finanční hotovost; zaznamenejte tel. číslo vaší banky, pro případ odcizení a ztráty platební karty, apod.

Rovněž je nutné dodržovat dopravní předpisy. Pokuty jsou ve Španělsku poměrně vysoké a policie je vyžaduje zaplatit na místě.

Autor článku

Renata Pražáková  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 4
Hlasováno: 2 krát

Články ze sekce: FinTriky