Příliv PZI do Česka se loni více než zdvojnásobil na 130 mld. Kč

01.06.2011 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 1. června (ČTK) - Příliv přímých zahraničních investic (PZI) do Česka se v loňském roce více než zdvojnásobil na bezmála 130 miliard korun z 52,2 miliardy korun v roce 2009. Hlavní část loňských PZI tvořily reinvestované zisky. V roce 2009 hodnota PZI kvůli hospodářské krizi naopak klesla o více než polovinu. Vyplývá to z analýzy vývoje české ekonomiky, kterou na svých internetových stránkách zveřejnilo ministerstvo průmyslu a obchodu.

Celkově do tuzemska v roce 2010 podle údajů MPO přitekly PZI v hodnotě 129,5 miliardy korun. Nejvíc investic do Česka mířilo v prvních třech čtvrtletích loňského roku, na která připadlo 117,4 miliardy korun. V posledním čtvrtletí pak příliv PZI do ČR oslabil na 12,2 miliardy korun.

Největší položku PZI loni představovaly reinvestované zisky, které činily 82,6 miliardy korun. Výrazně méně finančních prostředků bylo investováno do základního kapitálu, a to 27,8 miliardy korun. Ostatní kapitál, do kterého spadají přijaté a poskytnuté úvěry, v roce 2010 zaznamenal příliv investic v objemu 19,2 miliardy korun.

Nejvýznamnějším investorem bylo loni, stejně jako v roce 2009, Rakousko. "Rakouské společnosti v tuzemsku investovaly 28,3 miliardy korun a na celkových PZI do ČR se podílely 23 procenty," uvedlo MPO. Následovaly polské firmy, které zajistily příliv PZI v hodnotě 26,5 miliardy korun. Třetím největším investorem bylo v loňském roce Nizozemsko, jehož investice v ČR vystoupaly na 21,7 miliardy korun. Pětici největších dovozců PZI doplnil Kypr (17,5 miliardy korun) a Lucembursko (15,2 miliardy korun).

Nejvíce reinvestic podle MPO směřovalo do služeb (49,7 miliardy korun). Výrazný příliv reinvestic zaznamenal také zpracovatelský průmysl (26,5 miliardy korun). Z teritoriálního hlediska se na reinvestovaných ziscích nejvíce podílelo Rakousko (25,8 miliardy korun), Německo (22,7 miliardy korun) a Francie (15,5 miliardy korun).

PZI do základního kapitálu loni meziročně vzrostly o 45,4 procenta. "Příznivý vývoj lze připisovat postupnému odeznívání hospodářské krize, které se podepsalo na větší ochotě firem realizovat své zahraniční investice," uvedlo MPO. Podle úřadu ale loňská výše PZI do základního kapitálu zdaleka nedosáhla úrovně z období před propuknutím globální hospodářské krize.

MPO zároveň upozornilo na to, že zhruba 60 procent investic do základního kapitálu loni pocházelo z Kypru, kde kvůli výhodným daňovým a podnikatelským podmínkám sídlí řada tuzemských firem. "Za zvýšenými investicemi do základního kapitálu lze tudíž spatřovat větší investiční aktivitu těchto subjektů na území ČR," míní autoři analýzy.

Nejvíce PZI do základního kapitálu loni přilákaly služby, a to 26,2 miliardy korun. Nejatraktivnější byla doprava, skladování, poštovní a kurýrní činnosti, do jejichž základního kapitálu zahraniční investoři vložili 13,8 miliardy korun. Druhý největší přísun investic do základního kapitálu zaznamenal velkoobchod a maloobchod včetně oprav motorových vozidel (8,1 miliardy korun) a pomyslná třetí příčka patřila činnosti v oblasti nemovitostí (sedm miliard korun).

"Rozhodující zpracovatelský průmysl zaznamenal naopak odliv základního kapitálu 0,4 miliardy korun. Výrazné stahování kapitálu zpět do zahraničí vykázaly informační a komunikační činnosti, a to 4,3 miliardy korun," stojí v analýze MPO.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK