Platební bilance se přehoupla do přebytku 19,8 miliardy Kč

08.06.2011 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 8. června (ČTK) - Běžný účet platební bilance, která je souhrnem veškerých ekonomických transakcí domácí ekonomiky se zahraničím, se v prvním čtvrtletí přehoupl do přebytku 19,8 miliardy korun. Informovala o tom dnes Česká národní banka. Podle v březnu zveřejněných údajů ČNB byl účet platební bilance v loňském čtvrtém čtvrtletí ve schodku 20,9 miliardy korun.

Bilance zboží a služeb na běžném účtu platební bilance v národní metodice skončila v prvním čtvrtletí podle aktualizovaných dat zahraničního obchodu Českého statistického úřadu (ČSÚ) v přebytku 47,5 miliardy korun. "V meziročním zlepšení o 2,7 miliardy korun se promítly především výsledky obchodní výměny se zbožím, kde přírůstek vývozu byl vyšší v porovnání s dovozem," uvedla ČNB.

Aktivní saldo služeb se mírně zvýšilo především za přispění výsledků bilance ostatních obchodních a neobchodních služeb. Naopak čisté příjmy ze zahraničního cestovního ruchu stagnovaly a aktivní saldo dopravních služeb se snížilo.

Pasivní saldo bilance výnosů v prvním čtvrtletí činilo 28,8 miliardy Kč. V meziročním zlepšení salda o 10,2 miliardy korun se promítly především nižší výplaty dividend zahraničním investorům.

Bilance běžných převodů byla v prvním čtvrtletí aktivní ve výši miliardy Kč, což představuje meziroční zlepšení o 0,4 miliardy Kč. Meziroční růst aktiva souvisel s přebytkem bilance vládních převodů z důvodu nárůstu čistých příjmů z rozpočtu Evropské unie.

Bilance kapitálového účtu skončila v přebytku 0,3 miliardy korun, což představuje meziroční pokles o 1,9 miliardy Kč, vlivem nižších výnosů z prodeje emisních povolenek a poklesu příjmů z fondů EU vykazovaných na kapitálovém účtu.

Na finančním účtu platební bilance došlo k čistému odlivu zdrojů v rozsahu 23,3 miliardy korun. Aktivní saldo finančního účtu vztažené k hrubému domácímu produktu (HDP) na roční bázi pokleslo podle odhadu ČNB na 4,8 procenta.

Čistý příliv prostředků v položce přímých investic dosáhl 13,3 miliardy Kč. Investice zahraničních přímých investorů do tuzemských podniků mají především formu reinvestovaného zisku. Investice do základního kapitálu byly méně významné a uskutečnily se především v odvětvích rozvoje velkoobchodní a maloobchodní sítě a zpracovatelského průmyslu.

Výsledný odliv portfoliových investic ve výši 44,7 miliardy Kč ovlivnily nákupy zahraničních akcií a dluhopisů převážně nebankovními tuzemskými investory. V položce pasivních portfoliových investic převažovaly odprodeje obligací tuzemských podniků zahraničními investory nad novými nákupy.

V položce ostatních investic se uskutečnilo čisté čerpání finančních prostředků ze zahraničí v rozsahu 5,9 miliardy korun. Příliv zahraničního kapitálu do bankovního sektoru souvisel s navýšením přijatých krátkodobých depozit.

Přebytek obchodní bilance se promítl do nárůstu aktiv podnikového sektoru vůči zahraničí. Celkový odliv zdrojů podnikového sektoru činil 8,5 miliardy korun. Odliv prostředků z vládního sektoru do zahraničí ve výši 2,1 miliardy korun souvisel se splátkami finančních úvěrů čerpaných od Evropské investiční banky. Čerpání nových úvěrů na regionální úrovni nebylo objemově významné.

Devizové rezervy se po vyloučení kurzových vlivů v prvním čtvrtletí snížily o 26,8 miliardy Kč, když výsledek ovlivnilo především pasivní saldo operací prováděných pro klienty ČNB.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK