Velcí zaměstnavatelé nechystají kvůli stávce zvláštní opatření

10.06.2011 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 10. června (ČTK) - Velcí tuzemští zaměstnavatelé, jako například Česká pošta, mobilní operátoři či obchodní řetězce, nechystají zvláštní opatření kvůli pondělní odborářské stávce v dopravě. Tu dnes vyhlásila Koalice dopravních odborových svazů (KDOS). Podle jejích předáků by se měla od 03:00 zastavit městská doprava v Praze, Brně a dalších městech. V celé republice by do 16:00 neměly jezdit vlaky. V metropoli a na hlavních silnicích se dají čekat blokády.

Česká pošta podle mluvčího Iva Mravinace nezná přesné kroky, které členové dopravních odborů ve firmě během pondělní stávky chystají. Bude se ale snažit urychlit přepravu balíků i listovních zásilek tak, aby se do třídíren a poštovních uzlů dostaly ještě před zahájením protestu.

Největší poštovní odbory se podle svého šéfa Karla Koukala ke stávce nepřipojí, i když ji podporují. Vedení pošty by podle něj mělo pochopit, že stávka není namířena proti němu a vyjít zaměstnancům vstříc v případě pozdních příchodů nebo nemožnosti dostat se do zaměstnání. Pošta je největší zaměstnavatel v zemi se zhruba 36.000 pracovníky.

Mobilní operátoři podle svých mluvčích žádná zvláštní opatření ohledně provozu svých sítí během stávky nechystají. V případech, kdy je to možné, operátoři zaměstnancům pro pondělí doporučili práci z domova. "Zaměstnancům, kteří skutečně nebudou mít možnost se do zaměstnání dopravit, a u kterých zároveň nebude možná práce z domova nebo jiná úprava pracovní doby, poskytne naše společnost na předem domluvenou dobu pracovní volno bez náhrady mzdy," uvedl mluvčí Telefóniky Martin Žabka.

Silniční nákladní dopravci podle mluvčího Česmadu Bohemia Martina Felixe chápou pohnutky stávkujících a uvítali by, kdyby protest co nejméně postihl tranzitní dopravu. "Nejsme si jisti, jak zablokování dopravy souvisí s důchodovou reformou. Byli bychom rádi, aby hospodářské dopady stávky byly v už tak složité ekonomické situaci dopravců co nejmenší," přál si Felix.

Mluvčí společnosti Tesco Stores ČR Eva Karasová dnes ČTK sdělila, že obchodní řetězec navzdory očekávaným dopravním komplikacím otevře všechny prodejny. "Na všech obchodních jednotkách zajišťujeme obsazení pondělních směn zaměstnanci, kteří bydlí v okolí obchodu nebo jsou schopni dopravit se do práce autem. Některé provozovny mají k dispozici pro zákazníky a zaměstnance dopravu autobusy soukromého dopravce, které budou jezdit podle standardního jízdního řádu," uvedla Karasová, podle které prodejny Tesco budou v pondělí zásobovány běžným způsobem.

Omezení provozu obchodů v pondělí kvůli stávce neplánuje ani společnost Ahold, která v Česku provozuje 280 supermarketů a hypermarketů Albert. "Domluvili jsme se, že v pondělí přijdou do prodejen zejména ti zaměstnanci, kteří bydlí v jejich okolí nebo se mohou do práce dopravit vlastními automobily," řekla ČTK mluvčí společnosti Ahold Czech Republic Judita Urbánková. V regionech, které jsou ohroženy stávkou, se Ahold bude snažit prodejny předzásobit zbožím, aby se v pondělí vyhnul případným problémům v zásobování. "Platí to hlavně pro Prahu a Brno," podotkla Urbánková.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK