Metalimexu loni vzrostly tržby o 50 procent na 14 miliard Kč

12.06.2011 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 12. června (ČTK) - Společnost Metalimex, která patří mezi největší tuzemské obchodníky s kovy, loni díky rostoucím cenám i oživení průmyslu zvýšila tržby meziročně o 50 procent na 14 miliard korun. Metalimexu v roce 2010 vzrostl také čistý zisk z 93 milionů korun v roce 2009 na 156,5 milionu korun. ČTK informaci získala z výroční zprávy, kterou společnost Metalimex zveřejnila na svých internetových stránkách.

"Tohoto mimořádného výsledku (zvýšení tržeb o 50 procent) bylo dosaženo díky stabilně rostoucím cenám v průběhu celého roku a také díky zotavení se hutního a obecně celého průmyslového sektoru z krize roku 2009," stojí ve zprávě představenstva společnosti Metalimex.

V roce 2009 tržby Metalimexu kvůli hospodářské krizi klesly z 12,878 miliardy korun v roce 2008 na 9,299 miliardy korun. Pokles tržeb vykázal Metalimex také v roce 2008, a to o 1,8 miliardy korun. Vedení Metalimexu připomnělo, že zatímco ještě v roce 2009 průmyslová výroba v Česku klesla meziročně o více jak 13 procent, tak loni naopak vzrostla o deset procent, což se pozitivně odrazilo v tržbách společnosti.

Metalimex loni zobchodoval více jak 55.000 tun barevných kovů, což je o deset procent více než v roce předchozím. "Také polotovarů barevných kovů bylo zobchodováno výrazně více, a to o zhruba 25 procent. V rámci hutních projektů bylo dodáno více jak 200.000 tun ocelových polotovarů a trubek, což představuje zhruba čtyřicetiprocentní nárůst oproti roku 2009," uvedlo vedení Metalimexu.

Hlavní část tržeb Metalimex v loňském roce získal z vývozních operací, na které připadlo 56 procent jeho obratu. Tržby z prodeje zboží na tuzemském trhu loni tvořily zbývajících 44 procent.

Metalimex je po Moravia Steel druhým největším obchodníkem s ocelí, kovy a železnou rudou v Česku. Dříve byla společnost součástí těžební skupiny OKD. Metalimex v roce 2006 koupil podnikatel Petr Otava, jeho dřívější spolumajitel. Otava Metalimex kontroluje přes společnost MTX CZ. Do skupiny patří půlka firmy Coal Mill a přední domácí výrobce měděných a mosazných polotovarů Měď Povrly.

Stát založil Metalimex v prosinci 1948 vyhláškou tehdejšího ministerstva zahraničního obchodu. Hlavním úkolem firmy bylo zprostředkování dovozu a vývozu rud, kovů a pomocných hmot. Do poloviny 90. let minulého století měla firma i licenci na dovoz ruského plynu. Nyní obchoduje hlavně s barevnými kovy, ocelí a surovinami, především surovým železem.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK