Platební karty zahrnují pojištění, ale…!

16.07.2003 | , Finance.cz
FinTriky


Máte embosovanou (tedy s plastickým reliéfem vašeho jména a čísla karty) platební kartu? Pak je klidně možné, že jste plně připraveni vycestovat a další pojištění si připlácet nemusíte. Cestovní připojištění v ceně karty je její velká výhoda. Má ovšem i své nevýhody…

Téma tohoto týdne: Dovolená bez problémů s cestovním pojištěním

Tou největší nevýhodou je určitě cena, resp. poměr mezi cenou a nejdůležitějším údajem - výší pojistného plnění. Nejrozšířenější jsou samozřejmě embosované platební karty základní úrovně, která je v různých bankách označována odlišně, často však Standard či Classic. U těchto karet jste pojištěni na léčebné výlohy většinou do výše 1 milionu Kč. Nejvyšší limity plnění (např. 3 miliony Kč) se samozřejmě vztahují na nejexkluzivnější platební karty typu Gold a Platinum, které jsou dostupné jen velmi bonitním klientům.

Velký pozor si musíte dát na výjimky z pojistného plnění. Například vyhlídkový let, pokud není registrovaný, může být onou výjimkou. Při koupi letenky si tak ověřte, zda je registrovaný a pokud ne, zda je pojištění zahrnuto v ceně letenky.

S platebními kartami však nemusí být pojištění spojeno automaticky. Někdy záleží na vašem rozhodnutí, zda si toto pojištění ke kartě připlatíte nebo ne. Rozhodnutí je pak na vás. Roční pojistné za základní cestovní pojistku (pojištění léčebných výloh) stojí obvykle stejně jako je roční poplatek za kartu. Pokud tedy například jezdíte do zahraničí jednou za rok na kratší dobu, přitom nepřekročíte hranice Evropy a nepouštíte se do žádných větších dobrodružství, vyjde vás individuální cestovní pojištění levněji.

Zajímavosti:

  • Cesta do Chorvatska jednou v roce na týden je výhodnější s individuelním pojištěním, než si zbytečně platit pojištění k embosované platební kartě. Ušetříte tak spoustu peněz!
  • U některých karet je nutné pojištění aktivovat. Pojištění v tom případě funguje jen tehdy, když kartou zaplatíte nějaký cestovní výdaj - například letenku nebo hotel.
  • U individuálního cestovního pojištění máte navíc při jeho sjednávání možnost využít široké škály slev a různých promo akcí, například v rámci bonusových programů mobilních operátorů. To u pojištění při platební kartě není.
  • Banky stanovují maximální dobu jednoho pobytu v cizině. Před odjezdem je dobré se přesvědčit, na kolik dní pobytu se pojištění vztahuje.
  • Pokud během vašeho pobytu v zahraničí kartu ztratíte nebo vám bude odcizena a necháte ji z toho důvodu zařadit do zákazu, pak u některých karet platí, že pojištění zaniká okamžikem vydání zákazu na kartu.

Další nevýhody:

  • Finanční spoluúčast
    Budete-li požadovat pojistné plnění z pojištění na vaší kartě, počítejte s možností vaší finanční spoluúčastí na plnění úhrady léčebných nákladů, což může být i 5 000 Kč. Individuální cestovní pojištění se zpravidla sjednává bez jakékoliv spoluúčasti.
  • Různé cesty, ale stejné pojištění
    Pojištění spojené s kartou sice sjednáte pouze jednou, nelze jej ale měnit a přizpůsobovat vašim aktuálním potřebám, je pevně dané po celou dobu platnosti karty. Rozhodnete-li se pro změnu pojištění k vaší platební kartě, může vám být v některých bankách účtován poplatek v plné výši nově požadovaného pojištění a následně vám bude účtován poplatek znovu při výročí platnosti platební karty.

Nenechte se obalamutit a uchlácholit pracovníkem přepážky v bance, který jako správný obchodník umí vyjmenovat nahlas spoustu výhod, ale jen šeptem a pod nátlakem prozradí i odvrácenou tvář "výhodného" cestovního pojištění zahrnutého v držbě platební karty!

Autor článku

Pavel Nesejt  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: FinTriky