Sněmovna schválila novelu zákona o podpoře regionálního rozvoje

21.06.2011 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 21. června (ČTK) - Sněmovna dnes schválila novelu zákona o podpoře regionálního rozvoje. Norma, kterou poslanci přijali ve vládní podobě, má přesněji vymezit působnost regionálních rad, které zajišťují přísun dotací z EU do krajů. Předlohu nyní dostane k posouzení Senát.

Například volba a odvolávání členů výborů regionálních rad má podle předlohy nově navazovat na výsledky voleb do krajských zastupitelstev. Členství ve výboru bude mimo jiné zanikat se zánikem člena krajského zastupitelstva.

Nově vymezené mají být také povinnosti členů výborů regionálních rad, působnost výborů při schvalování podmínek projektů nebo termín projednání závěrečného účtu regionálních rad. V důvodové zprávě vláda uvádí, že změnu zákona navrhuje hlavně kvůli jednoduššímu spravování strukturálních fondů a Fondu soudržnosti.

V Česku je v současnosti sedm operačních programů. S výjimkou Středočeského a Moravskoslezského kraje nekopírují hranice krajů. Samostatnými oblastmi jsou kromě Jihozápadu ještě Severozápad, Jihovýchod, Severovýchod a Střední Morava. Každý region má svůj operační program.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK