Nezaměstnanost v Polsku za květen klesla na 12,2 procenta

22.06.2011 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Varšava 22. června (ČTK) - Nezaměstnanost v Polsku za květen klesla na 12,2 procenta, když v předchozím měsíci byla o 0,4 procentního bodu vyšší. Údaj dnes uvedl statistický úřad Polska, analytici ale očekávali větší pokles. Statistici uvedli také čísla z maloobchodu. Tržby v odvětví zpomalily v květnu meziroční růst na 13,8 procenta.

Podle ankety agentury Reuters mezi ekonomy mohla míra polské nezaměstnanosti v květnu klesnout na 12,1 procenta. Meziročně je stále vyšší, loni v květnu byla na 11,9 procenta. Počet nezaměstnaných se v květnu dostal zpět pod hranici dvou milionů, klesl na 1,96 milionu lidí z dubnových 2,04 milionu.

Maloobchodní tržby v Polsku sice v květnu meziročně vzrostly, meziměsíčně se ale snížily o 1,1 procenta. V dubnu byl ale meziroční růst maloobchodního obratu rychlejší než v květnu, tržby stouply o 18,6 procenta.

Analytici uvedli, že jsou zveřejněná data neutrální pro měnovou politiku a obecně odpovídají očekáváním na finančním trhu. Centrální banka již dříve naznačila, že chce s dalšími změnami úrokových sazeb zatím počkat, až začnou působit jejich čtyři letošní zvýšení. Kurz zlotého i vládní obligace se po zveřejnění dnešních čísel pohnuly jen trochu.

"Data jsou prakticky v souladu s předpoklady," reagoval hlavní ekonom společnosti Bank Handlowy Piotr Kalizs. Růst maloobchodních tržeb se podle něj proti dubnu zpomalil hlavně kvůli faktu, že data z loňského dubna ovlivnil státní smutek po neštěstí ve Smolensku, kde při havárii dopravního letadla zahynula řada vysokých státních činitelů včetně prezidenta Lecha Kaczyńského, napsala agentura Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK