Začínají jednání mezi vládami a bankami v EU o nové pomoci Řecku

22.06.2011 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Berlín 22. června (ČTK) - Dnes začínají jednání mezi vládami zemí eurozóny a soukromými věřiteli Řecka o jejich dobrovolné účasti na druhém balíku finanční pomoci. Sdělil to agentuře Reuters zdroj z německé vlády. Podle něj se setkání se zástupci německé vlády zúčastní všechny důležité německé banky a pojišťovny, které mohou přispět k řešení řecké dluhové krize.

"Ministerstvo financí (Německa) pozvalo banky a pojišťovny do Frankfurtu k jednáním na úrovni pracovní skupiny," uvedl zdroj. Podobná setkání se připravují v dalších zemích eura, dodal. Z dnešního jednání se však žádné výsledky nečekají.

Vlády eurozóny nyní diskutují o druhé finanční pomoci Řecku na příští tři roky do roku 2014. Má mít zhruba stejný rozsah jako loňský balík 110 miliard eurt (2,7 bilionu Kč) a příspěvek soukromého sektoru k němu by mohl představovat až 30 miliard eur. Na základě takzvané "Vídeňské iniciativy" pro východní Evropu z minulých let by měl podobu nových nákupů dluhopisů za ty, jimž vypršela lhůta splatnosti. K tomu by nynější držitelé dluhopisů získali na tyto investice státní garance.

Německo donedávna prosazovalo, aby se do nové podpory Řecka bezpodmínečně a účinně zapojili soukromí investoři. Kancléřka Angela Merkeová však minulý týden po schůzce s francouzským prezidentem Nicolasem Sarkozym přistoupila na to, že jejich účast bude čistě dobrovolná a taková, aby to nepřiměla ratingové agentury k označení tohoto kroku za přiznání platební neschopnosti Řecka.

Proti jakémukoli náznaku nedobrovolnosti v zapojení investorů do druhého balíku ostře vystupovala Evropská centrální banka, která varovala před nezměrnými následky pro evropský finanční systém. ECB za poslední rok nakoupila na trhu řecké státní dluhopisy za více než 50 miliard eur, jejichž hodnotu by po vyhlášení bankrotu musela odepsat.

Německé banky vyčíslily svou uvěrovou angažovanost v Řecku na deset až 20 miliard eur. Pojišťovny odhadují své investice do řeckých dluhopisů na téměř šest miliard eur, což je půl procenta jejich investičních aktiv.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK