Developer ECM dluží desítky milionů korun odborům Kovo

22.06.2011 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 22. června (ČTK) - Jedním z věřitelů zadlužené developerské společnosti ECM Real Estate Investments (ECM) je Odborový svaz Kovo. Firma odborům dluží za dluhopisy a úroky celkem 31,6 milionu korun. ČTK to dnes zjistila z insolvenčního rejstříku. ECM, která je známá hlavně výstavbou výškových budov v Praze na Pankráci, je od května v úpadku.

Mezi přihlášenými věřiteli ECM se v insolvenčním rejstříku objevila nově také Česká exportní banka, které má realitní firma dlužit celkem 205,8 milionu korun. Závazek vznikl z podnikání ECM v Číně, developer bance ručí svým majetkem.

Celkové dlouhodobé závazky ECM činí 165,9 milionu eur, tedy asi 4,1 miliardy korun. Většinu z dluhu tvoří závazky z vydaných dluhopisů. V prozatímním věřitelském výboru jsou Glancus Investments ze skupiny PPF, Česká spořitelna, zástupce držitelů dluhopisů Astin Capital Management a Volksbank CZ.

Dosud rekordní pohledávku 3,1 miliardy korun přihlásila společnost Astin Capital. Podle dokumentů v insolvenčním rejstříku zastupuje vlastníky dluhopisů ECM vydaných v eurech. Z celkové pohledávky zamýšlí Astin Capital Management vykonávat práva k pohledávkám ve výši 2,5 miliardy korun.

ECM chce řešit své zadlužení reorganizací firmy, což navrhuje i Česká spořitelna a Volksbank CZ. Glancus Investments prosazuje konkurz.

ECM založil v roce 1991 podnikatel Milan Janků. Firmu s akciemi na pražské burze kontroluje prostřednictvím společnosti ECM Group. V současnosti je podle dostupných informací Janků hlavním akcionářem ECM, zároveň vykonává funkci generálního ředitele společnosti.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK