Rolls-Royce a Qantas urovnaly spor kvůli výbuchu motoru A380

22.06.2011 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Sydney 22. června (ČTK) - Australská letecká společnost Qantas se dohodla na mimosoudním urovnání sporu s výrobcem motorů Rolls-Royce kvůli loňské nehodě jednoho z motorů obřího letounu A380. Aerolinky musely po nechodě dočasně vyřadit z provozu celou flotilu těchto letadel. Generální ředitel Qantasu Alan Joyce uvedl, že podmínky dohody jsou tajné, urovnání však zvýší zisk firmy v letošním roce o 95 milionů australských dolarů (1,7 miliardy Kč).

Joyce dodal, že urovnáním sporu končí také soudní řízení, které Qantas zahájil vůči Rolls-Roycu u australského federálního soudu v prosinci.

Jeden z motorů Trent 900 obřího letounu A380 provozovaného leteckou společností Qantas loni v listopadu během letu explodoval a aerolinky byly nuceny nouzově přistát. Incident byl zatím nejvážnější nehodou největšího letadla pro osobní leteckou přepravu na světě od roku 2007, kdy začal jeho komerční provoz. Vyvolal rovněž velkou kontrolu motorů od Rolls-Roycu. Dočasně bylo odstaveno z provozu 20 letounů s motory Trent 900 provozovaných aerolinkami Qantas, Singapore Airlines a Lufthansa.

Podle zprávy Australského úřadu pro bezpečnost dopravy (ATSB) za incident mohl zřejmě špatný přívod oleje do motoru, který způsobil únik a vzplanutí. Rolls-Royce již kvůli incidentu zaúčtoval v loňském fiskálním roce mimořádné náklady 56 milionů liber (1,5 miliardy Kč).

Urovnání pomůže Qantasu smazat milionové ztráty, které zaúčtoval po incidentu. Aerolinky musely dočasně vyřadit z provozu celou flotilu letounů A380 kvůli inspekcím. Očištěný zisk aerolinek před zdaněním by tak za rok do konce června měl stoupnout na 500 až 550 milionů AUD z loňských 377 milionů dolarů, napsala agentura AP.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK