Reuters: Italské banky asi přistoupí na plán záchrany Řecka

22.06.2011 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Řím/Berlín/Paříž 22. června (ČTK) - Italské banky jsou ochotny přistoupit na prodloužení splatnosti řeckých státních dluhopisů, jakmile tyto cenné papíry dosáhnou data splatnosti. Podle zdroje z italské vlády, na který se odvolává agentura Reuters, banky chtějí využít podobného postupu, jako při takzvané vídeňské iniciativě v roce 2009. Tehdy se dobrovolně zavázaly, že nechají otevřené úvěrové linky svým dceřiným společnostem v zemích střední a východní Evropy, aby minimalizovaly dopady finanční krize.

"Banky jsou k tomu ochotny, jednání ale zatím pokračují," poznamenal zdroj blízký jednání mezi bankovními domy a ministerstvem financí Itálie. Podobná jednání dnes začala také v Německu a konat se budou i v dalších evropských zemích. Banky totiž s pomocí zatím váhají a vlády se je patrně budou snažit maximálně motivovat. Musejí si ale dát pozor, aby nezašly až příliš daleko a nezačaly banky nutit. Účast bank totiž musí být dobrovolná a pokud by nebyla, ratingové agentury označí restrukturalizaci za úvěrovou událost, jinými slovy za stav platební neschopnosti.

Řecko se loni v květnu stalo první zemí eurozóny, která požádala o mezinárodní finanční pomoc, aby se vyhnula riziku platební neschopnosti. Atény si od Evropské unie a MMF tehdy zajistily tříletý úvěr v objemu 110 miliard eur (asi 2,7 bilionu Kč). Země ale nezvládá plnit podmínky, k nimž se před přijetím úvěru zavázala, a je tudíž otázkou, zda dostane zbývající tranše úvěru. Navíc mu docházejí peníze a pokud nedostane další tranši, v polovině července bude zřejmě bez peněz.

Evropští činitelé se teď snaží dohodnout druhý záchranný úvěr pro Řecko, jehož velikost by patrně byla ještě větší než velikost prvního úvěru. Politici ale proti sobě mají pobouřené daňové poplatníky, kteří Řecku většinou pomáhat nechtějí. Aby tedy vlády minimalizovaly dopady na státní pokladnu, chtějí do záchrany Řecka zapojit i finanční ústavy. Ministerstvo financí Francie podle Reuters povolalo zástupce tamních pojišťoven, aby se s nimi poradilo.

Rozhovory mezi vládami a věřiteli už dnes podle zdrojů Reuters začaly ve více zemích eurozóny. "Německé ministerstvo financí svolalo banky a pojišťovny do Frankfurtu k rozhovorům na úrovni pracovní skupiny," podotkl jeden ze zdrojů. Jednání se podle něj zúčastní zástupci všech významnějších bank a pojišťoven z Německa, které mohou k záchrannému balíku pro Řecka přispět. Německé banky ale podle zdrojů vyžadují za účast na tomto plánu nějaké pobídky.

Na francouzské ministerstvo financí byl dnes pozván i šéf tamní asociace pojišťoven FFSA Bernard Spitz. "Ano, právě teď je tam," potvrdil mluvčí asociace. Se zástupci svých bank jednají také úředníci v Nizozemsku.

Druhý záchranný úvěr pro Řecko by byl také tříletý, Atény by jej čerpaly v období 2011 až 2014. Předběžně se počítá s částkou zhruba 120 miliard eur (asi 2,9 bilionu Kč), včetně až 30 miliard eur ze soukromého sektoru. V zemích jako je Německo, Finsko či Nizozemsko je ale v poslední době znát rostoucí tlak, aby se vůči bankám zaujal tvrdší postoj. Na první tříletý úvěr pro Řecku totiž poskytli všechny peníze daňoví poplatníci, čemuž se u nové pomoci chtějí vlády vyhnout.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK