Americké akcie během dopoledne smazaly všechny ztráty

22.06.2011 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 22. června (ČTK) - Americké akcie zahájily obchodování poklesem, ještě během dopoledne ale prakticky všechny ztráty smazaly. K postupnému zlepšení nálady na trhu přispěly solidní výsledky hospodaření zasilatelské společnosti FedEx a také zprávy o výraznějším poklesu zásob ropy v amerických skladech. Trh byl ale nervózní před zveřejněním závěrů dvoudenní schůzky měnového výboru americké centrální banky (Fed).

Ve 12:00 EDT (18:00 SELČ) se index S&P 500 pohyboval kolem 1296 bodů a proti předchozímu závěru vykazoval růst skoro o 0,1 procenta. Dow Jonesův index přidával asi dvě setiny procenta a byl nepatrně nad 12.192 body, index Nasdaq Composite byl vyšší asi o čtyři setiny a nacházel se mírně nad 2688 body.

Akcie FedExu vykazovaly růst asi o 2,8 procenta nad 91,60 USD. Firma v minulém čtvrtletí zvýšila zisk o 33 procent a uvedla, že počítá se solidními výsledky i v příštím roce. Management navíc předpovídá, že růst globální ekonomiky bude pokračovat. V poslední době se objevily obavy, že globální ekonomika slábne.

Fed končí dvoudenní schůzku, od které analytici nečekají žádné významné změny. Základní úrok by měl zůstat na historickém minimu v pásmu nula až 0,25 procenta a očekává se, že Fed zopakuje připravenost nechat sazby tak nízko ještě dlouho.

Nic by se nemělo změnit ani na avizovaném plánu ukončení takzvaného QE2, tedy druhého kola kvantitativního uvolňování měnové politiky, k němuž Fed sáhnul loni na podzim. V rámci tohoto programu, jehož smyslem byla podpora hospodářského růstu, měl Fed postupně odkoupit státní dluhopisy v objemu 600 miliard dolarů (asi 10,1 bilionu Kč).

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK