Deficit rozpočtu Německa bude letos zřejmě pod 2 pct HDP

05.07.2011 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Berlín 5. července (ČTK) - Deficit státního rozpočtu Německa by měl letos činit méně než dvě procenta hrubého domácího produktu. K nízkému deficitu přispěje silný ekonomický růst a vyšší příjmy z daní. Uvedla to dnes agentura Reuters s odvoláním na návrh rozpočtu na rok 2012, který se jí podařilo získat. V dubnu vláda uváděla, že letos čeká deficit 2,5 procenta HDP a příští rok se má snížit na 1,5 procenta HDP.

Dokument vypracovaný ministerstvem financí uvádí, že díky investicím německých firem do zvýšení kapacity bude ekonomický růst letos zřejmě vyšší, než současných očekávaných 2,6 procenta. Minulý týden mnichovský ekonomický institut Ifo zvýšil svůj odhad růstu německé ekonomiky pro letošní rok na 3,3 procenta z 2,4 procenta.

Německo rychle oživilo z nejhlubší recese od druhé světové války a výrazně předstihlo své kolegy v eurozóně. V prvním čtvrtletí letošního roku ekonomika vzrostla o 1,5 procenta.

Silný ekonomický růst zvyšuje rozpočtové příjmy z daní. Ty za pět měsíců letošního roku stouply meziročně o 11,8 procenta na 92,3 miliardy eur (2,2 bilionu Kč). Vyšší příjmy rozpočtu pak znamenají nižší potřebu dalších vládních úvěrů. Podle návrhu rozpočtu na 2012, který by měl kabinet kancléřky Angely Merkelové schvalovat ve středu, by nové úvěry příští rok měly činit 27,2 miliardy eur. Čisté nové půjčky na období let 2012 až 2014 mají být o téměř 25 miliard nižší než počítal předchozí plán.

Ministerstvo rovněž odhaduje, že v příštím roce bude ekonomika expandovat o 1,8 procenta. V dalších třech letech má růst zpomalit a pohybovat se kolem 1,5 procenta.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK