Analytici: Květnový růst průmyslu překonal veškerá očekávání

08.07.2011 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 8. července (ČTK) - Květnové tempo růstu průmyslové výroby překonalo veškerá očekávání, nejvíce k výsledku přispěly automobilky, shodli se analytici oslovení ČTK. Nicméně řada ukazatelů podle nich naznačuje, že ve druhé polovině roku růst průmyslu zpomalí. Průmyslová výroba v ČR v květnu meziročně prudce zrychlila růst na 15,2 procenta po dubnovém zvýšení o 4,7 procenta.

"Šanci na lepší výsledek průmyslu již ve čtvrtek naznačilo zveřejnění překvapivě dobrého výsledku obchodní bilance za květen, nicméně tempo růstu přestřelilo i ty neoptimističtější odhady," řekl ČTK analytik Raiffeisenbank Michal Brožka. Na toto pozitivní překvapení by podle něj peněžní trh mohl reagovat mírným zvýšením očekávání na růst úrokových sazeb a lehce posílit by mohla i česká koruna.

Za tímto vynikajícím výsledkem stojí především automobilky následované firmami v elektrotechnickém průmyslu a strojírenství, upozornil analytik ČSOB Petr Dufek. Drobný vliv na růstu výroby měl tentokrát i o jeden den vyšší počet pracovních dnů. Automobilky stále nalézají na zahraničních trzích nové příležitosti, a tak rozšiřují výrobu. Pozitivní podle něj zůstává i výhled na další měsíce díky rostoucím zahraničním zakázkám. A opět i v zakázkách hraje prim poptávka po automobilech, dodal.

Ředitel odboru ekonomických analýz ministerstva průmyslu a obchodu Jaroslav Vomastek připomněl, že na výsledek negativně působila vysoká základna předcházejícího roku, kdy v květnu 2010 produkce vzrostla o 15,3 procenta. Hlavním faktorem, který přispěl k pozitivnímu výsledku, je podle něj skutečnost, že průmyslová produkce eurozóny a zejména Německa si i přes mírné zpomalení udržuje solidní růst. To se prý díky provázanosti projevuje na vývoji českého průmyslu.

Analytik UniCredit Bank Patrik Rožumberský uvedl, že dynamický růst se navíc nesoustředil pouze do jednoho či dvou odvětví. Meziroční přírůstky o více než pětinu zaznamenalo hned sedm sektorů zpracovatelského průmyslu. Na druhé straně je zde prý několik faktorů, které nedávají důvod k přehnanému optimismu. Růst tržeb v běžných cenách nedosahoval tempa růstu výroby, což podle něj vypovídá o tom, že část produkce zůstala podnikům na skladech. Navíc průmyslové objednávky rostly nejslabším tempem od čtvrtého kvartálu 2009, podotkl.

Na zpomalení růstu průmyslové produkce v dalších měsících ukazuje objem nových zakázek, který v květnu stoupl pouze o 5,2 procenta, což je nejnižší přírůstek od září 2009, souhlasil analytik Patria Finance David Marek. Poptávka v zahraničí nadále roste, byť dochází k mírnému zpomalení. Slabinou jsou ale především domácí zakázky, které v květnu dokonce klesly, poznamenal.

Stále platí, že domácí poptávka je velice slabá, doplnila analytička Next Finance Markéta Šichtařová. Své tempo růstu podle ní zpomaluje i globální ekonomika. Německý průmysl, jako největší odběratel českého průmyslu, také mírně zpomaluje, což se negativně projeví v produkci českého průmyslu. "Vzhledem k těmto podmínkám počítáme s celoročním růstem českého průmyslu letos kolem 8,5 procenta," odhadla.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK