Květnový prudký růst českého průmyslu překonal očekávání

08.07.2011 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 8. července (ČTK) - Průmyslová výroba v Česku v květnu prudce zrychlila meziroční růst na 15,2 procenta po dubnovém zvýšení o 4,7 procenta. Tempo růstu překonalo veškerá očekávání, nejvíce k výsledku přispěly automobilky, shodli se analytici oslovení ČTK. Nicméně řada ukazatelů podle nich naznačuje, že ve druhé polovině roku růst průmyslu zpomalí. Tuzemská stavební výroba v květnu meziročně klesla o 4,9 procenta po dubnovém snížení o šest procent.

"Šanci na lepší výsledek průmyslu již ve čtvrtek naznačilo zveřejnění překvapivě dobrého výsledku obchodní bilance za květen, nicméně tempo růstu přestřelilo i ty neoptimističtější odhady," řekl ČTK analytik Raiffeisenbank Michal Brožka.

Za tímto vynikajícím výsledkem stojí především automobilky následované firmami v elektrotechnickém průmyslu a strojírenství, upozornil analytik ČSOB Petr Dufek. Automobilky stále nalézají na zahraničních trzích nové příležitosti, a tak rozšiřují výrobu.

Analytik UniCredit Bank Patrik Rožumberský uvedl, že dynamický růst se navíc nesoustředil pouze do jednoho či dvou odvětví. Na druhé straně je zde prý několik faktorů, které nedávají důvod k přehnanému optimismu. Růst tržeb v běžných cenách nedosahoval tempa růstu výroby, což podle něj vypovídá o tom, že část produkce zůstala podnikům na skladech. Navíc průmyslové objednávky rostly nejslabším tempem od čtvrtého kvartálu 2009, podotkl. Objem nových zakázek v květnu stoupl pouze o 5,2 procenta.

Stále platí, že domácí poptávka je velice slabá, doplnila analytička Next Finance Markéta Šichtařová. Své tempo růstu podle ní zpomaluje i globální ekonomika. Německý průmysl, jako největší odběratel českého průmyslu, také mírně zpomaluje, což se negativně projeví v produkci českého průmyslu. "Vzhledem k těmto podmínkám počítáme s celoročním růstem českého průmyslu letos kolem 8,5 procenta," odhadla.

Na cestě z krize stále není podle Šichtařové tuzemské stavebnictví. "Nezaměstnanost je stále na relativně vysoké úrovni a snižuje se velice pomalu. To vyvolává i větší strach lidí zadlužit se a vzít si hypotéku na koupi nového bytu, i když jsou aktuální hypoteční úrokové sazby na velice nízké úrovni," uvedla.

Počet dokončených bytů v květnu meziročně klesl o 18,8 procenta, naopak počet zahájených bytů stoupl o 6,4 procenta. "Stavebnictví stále strádá v důsledku slabých domácích soukromých i veřejných investic," uvedl analytik ČSOB Petr Dufek. Náznak ke zlepšení je podle něj patrný u bytové výstavby, ale výhled pro další měsíce není povzbudivý. Dufek tak letos očekává celkový pokles stavební produkce kolem pěti procent. "Bude to již třetí rok propadu za sebou," dodal.

"Postupný vzrůst předpokládáme až během roku 2013, doufáme, že během roku 2012 dojde alespoň k zastavení propadu. Bude to ale záviset na skladbě rozpočtu a prorůstových opatřeních vlády v nejbližších letech. Současná cesta úspor bez potřebných investic nepřispívá ke zlepšení situace ve stavebnictví," řekl ČTK prezident Svazu podnikatelů ve stavebnictví v ČR Václav Matyáš.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK