V Trianglu vznikne během dvou let 1000 nových míst, odhaduje ÚP

12.07.2011 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Most 12. července (ČTK) - Zhruba 1000 nových pracovních míst by mohlo do roku 2013 vzniknout v žatecké průmyslové zóně Triangle. Odhaduje to krajský úřad práce, který už prý s obsazováním míst pomáhá všem pěti novým investorům. Tři z investorů už jsou známi z dřívějška, jde o výrobce autodílů Gestamp a Panatoni a o opravárenský závod na energetické turbíny Caterpillar, zbylé dva zatím úřad práce nejmenoval. Obří zóna, která stála kolem 2,5 miliardy korun, zatím spíše zeje prázdnotou. Místo plánovaných 8000 lidí v ní pracuje ani ne desetina.

Je to zatím nejkonkrétnější odhad toho, kdy a kolik míst v další vlně obsazování obří průmyslové zóny vznikne. "V cílovém roce 2013 by mělo být v průmyslové zóně cca 1000 nových pracovních míst. V letošním roce hovoří investoři o 300 pracovních příležitostech, zatím ale byla obsazena pouze pětina," uvedla mluvčí krajského úřadu práce Eva Maříková.

Tři největší investoři prý už v areálu staví své haly a upřesňují profesní skladbu budoucích zaměstnanců. "Požadují odborné znalosti v daném odvětví, nabízí ale také pracovní příležitosti pro dělnické profese. Jedná se především o výrobu ve strojírenství a v odvětvích zpracování plastu," uvedl ředitel lounského pracoviště úřadu Vratislav Pražák.

Zóna Triangle je umístěna v areálu bývalého vojenského letiště u Žatce, které fungovalo do roku 1992. Ústecký kraj jej získal bezúplatným převodem od armády a do přípravy zóny investoval spolu se státem od roku 2002 kolem 2,5 miliardy korun. V roce 2006 kraj sliboval v zóně až 8000 pracovních míst během čtyř let, realita ale zůstala daleko za očekáváním. V zóně se zatím usídlily jen elektrotechnické firmy Hitachi a IPS Alpha, jenže upadly do potíží a jejich výrobu televizí následně převzal Panasonic. Podle webu krajského úřadu na konci roku 2010 zaměstnával jen 717 lidí.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK