Ceny ropy kvůli obavám z dluhových problémů klesly

18.07.2011 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 18. července (ČTK) - Ceny ropy dnes klesly kvůli rostoucím obávám ohledně dluhových problémů v Evropě i Spojených státech. Dolů je tlačí také možnost, že Mezinárodní agentura pro energii (IEA) přikročí k dalšímu uvolňování ropy ze strategických rezerv.

Kolem poledne se cena severomořské ropy Brent snížila o zhruba 90 centů na 116,40 dolaru za barel. Americká lehká ropa WTI zlevnila o víc než 50 centů na zhruba 96,70 dolaru za barel, napsala agentura Reuters.

Podle analytiků ze společnosti MF Global se pozornost trhu tento týden soustředí na jednání o státním dluhu ve Spojených státech a na čtvrteční mimořádný summit eurozóny, který byl svolán kvůli dluhové krizi.

Politici v USA se zatím nebyli schopni dohodnout na zvýšení stropu státního dluhu. Nebude-li dohody dosaženo do 2. srpna, hrozí zemi bankrot. Vláda nebude mít na splátky dluhů nebo například na výplaty důchodů a platy vojáků. Ratingové agentury už hrozí, že by bez rychlé dohody mohly snížit hodnocení schopnosti USA splácet jejich závazky.

Ceny ropy v dolarech za barel (asi 159 litrů): BURZA TYP KONTRAKT AKTUÁLNÍ CENA PŘEDCHOZÍ ZÁVĚR Londýn - ICE Brent září 116,38 117,26 New York - Nymex WTI srpen 96,72 97,24

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK