Euro oslabilo kvůli dluhové krizi v eurozóně

18.07.2011 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 18. července (ČTK) - Euro dnes oslabilo kvůli obavám ohledně dluhové krize v eurozóně. Švýcarský frank, který je považován za bezpečnou investici v období nejistoty, se vyšplhal na nová rekordní maxima vůči euru i dolaru. Ten je pod tlakem kvůli neschopnosti amerických politiků dohodnout se na zvýšení stropu pro zadlužení Spojených států.

Kolem 15:45 SELČ jednotná evropská měna vůči dolaru klesla o 0,6 procenta na 1,4040 USD. Vůči švýcarskému franku se během dne propadla až na rekordní minimum 1,1365 CHF. Později ale část ztrát smazala, napsala agentura Reuters.

Investoři se snaží nákupem švýcarských franků ochránit před nebezpečím, že dluhová krize se rozšíří do zemí, jako jsou Španělsko a Itálie. "Je tu stále mnoho nejistoty kolem dluhové krize (v eurozóně) a v USA máme vlastní problémy," řekl analytik Michael Woolfolk z americké společnosti BNY Mellon.

Pokud se američtí politici do 2. srpna nedohodnou na zvýšení dluhového limitu USA, hrozí zemi bankrot. Vláda nebude mít na splátky dluhů nebo například na výplaty důchodů a platy vojáků. Ratingové agentury už hrozí, že by bez rychlé dohody mohly snížit hodnocení schopnosti USA splácet jejich závazky.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK