USA registrují první čistý odliv kapitálu po 11 měsících

18.07.2011 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 18. července (ČTK) - Spojené státy za květen registrují první čistý odliv kapitálu po 11 měsících. Podle tamního ministerstva financí je hlavní příčinou předpoklad, že Američané ještě dlouho nezvýší základní úrok. Zahraniční investoři tak odklánějí kapitál do jiných zemí, kde mohou dosáhnout vyšších výnosů. K poklesu zájmu o americká aktiva ale také mohly částečně přispět problémy s deficitem.

Nejsilnější prodej byl zřetelný u krátkodobých aktiv, jako jsou pokladniční poukázky a vklady. Ty přispěly k celkovému čistému odlivu, který dosáhl 67,5 miliardy dolarů (asi 1,17 bilionu Kč). Je to první odliv kapitálu od loňského června a mimo jiné to znamená, že květnovým odlivem se úplně smazal příznivý vývoj z dubna, kdy Spojené státy zaznamenaly příliv kapitálu v objemu 66,6 miliardy dolarů.

Dolar po zveřejnění dat smazal ztráty, které měly k euru. Naopak většina státních dluhopisů s různými splatnostmi přišla o část zisků, takže se zvýšily jejich výnosy.

"Pro dolar to není příznivé a mně se zdá naprosto jasné, že strategie mimořádně podpůrné měnové politiky, kterou prosazuje americká centrální banka, investory nutí přesouvat úspory ven z USA," podotkl analytik banky BNY Mellon Michael Woolfolk.

Zahraniční investoři v květnu také omezili nákupy amerických cenných papírů s delší dobou splatnosti asi o sedm miliard na 23,6 miliardy dolarů (zhruba 409,8 miliardy Kč). Téměř na polovinu omezili i nákupy amerických akcií a byli čistými prodejci cenných papírů vydaných státními hypotečními agenturami, včetně Fannie Mae a Freddie Mac.

Woolfolk řekl, že jednou světlejší stránkou je pokračující poptávka po dluhopisech a pokladničních poukázkách ministerstva financí. Nákupy těchto cenných papírů ze strany zahraničních investorů vzrostly o 14,6 miliardy dolarů. Čína, která je největším věřitelem Spojených států, v květnu držela americké dluhopisy za 1,160 bilionu dolarů (asi 20,14 bilionu Kč). To je zhruba o 7,3 miliardy dolarů více než v dubnu. Květem byl už druhým měsícem v řadě, kdy se objem nákupů zvyšoval. V předchozích pěti měsících ale Číňané nákupy omezovali.

Pokračující nárůst poptávky je ale podle Woolfolka výsledkem recyklace petrodolarů od exportérů ropy a nákupů ze strany asijských centrálních bank, včetně té čínské. Centrální banky totiž nakupují aktiva denominovaná v dolarech proto, aby mohli více ovlivňovat kurz své domácí měny.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK