Rada Českého rozhlasu bude volit nového generálního ředitele

28.07.2011 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 28. července (ČTK) - Rada Českého rozhlasu by dnes měla zvolit nového generálního ředitele, který povede veřejnoprávní médium dalších šest let. Devítičlenná rada bude vybírat mezi současným prozatímním ředitelem ČRo Peterem Duhanem, ředitelkou zpravodajských stanic ČRo Hanou Hikelovou a Petrem Matoulkem, který v minulosti působil například v soukromém Rádiu Černá Hora.

"Kandidáti dostanou prostor v rozsahu deseti minut, aby představili svůj projekt," řekl ČTK místopředseda a mluvčí Rady Tomáš Ratiborský. Poté zodpoví případné dotazy rady a pak začne samotná volba. Pokud se generálního ředitele radním nepodaří zvolit napoprvé, mohou se konat další dvě kola. Poslední z nich se může uskutečnit buď ten samý den jako ostatní dvě, nebo do deseti pracovních dnů.

Podle Lidových novin to ale vypadá, že by radní nového generálního ředitele zvolit nemuseli. Do hry by se tak mohl dostat kandidát, na kterém se shodnou politici. "Je jím bývalý šéf vydavatelstí Economia Michal Klíma," spekulují LN. K názoru, že rada dnes nikoho nevybere, se přiklánějí i dnešní Hospodářské noviny. Podle jejich informací ze zákulisí ODS i ČSSD by se pak křeslo ředitele rozhlasu mohlo stát cenou útěchy pro toho, kdo prohraje souboj o vlivnější post ředitele České televize.

Původně měla Rada volit nového ředitele již na jaře. Po úmrtí radního Ladislava Jíši však neměla dostatek členů a musela proto volbu přerušit.

Duhan vede ČRo od loňského března. Rada po rezignaci předchozího generálního ředitele Richarda Medka nominovala šest kandidátů, výběr později zúžila na tři.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK