Zisk Siemensu spadl o 47 procent, zaostal tak za odhady

28.07.2011 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Frankfurt/Mnichov 28. července (ČTK) - Německý průmyslový koncern Siemens vytvořil ve třetím čtvrtletí svého fiskálního roku zisk z běžné činnosti 763 milionů eur (asi 18,5 miliardy Kč), což je meziroční propad o 47 procent. Výsledek zaostal za odhady analytiků. Nedařilo se divizi zdravotnických potřeb, výhled na celý rok nicméně firma potvrdila. Siemens je považován za lakmusový papírek stavu celé německé ekonomiky.

Analytici v anketě agentury Reuters v průměru předpokládali, že zisk se bude pohybovat alespoň kolem jedné miliardy eur. Vliv na pokles zisku měly i jednorázové odpisy. Celkové tržby se ale o 2,4 procenta zvýšily a činily 17,84 miliardy eur (asi 433,4 miliardy Kč).

Čistý zisk dosáhl 501 milionů eur (asi 12,2 miliardy Kč), což je propad o 64 procent. Značný vliv na hospodaření podniku měly mimořádné výdaje, které přesáhly miliardu eur. Z toho 682 milionů je částka, kterou musí firma zaplatit francouzské společnosti Areva. Je to náhrada za nedodržení kontraktu v souvislosti se zrušením společného podniku. Dalších zhruba 382 milionů eur připadá na odpis hodnoty jedné z divizí.

Management potvrdil celoroční výhled, upozornil však, že v globální ekonomice narůstají rizika. Siemens tak předpokládá, že by se letošní zisk mohl pohybovat kolem 7,5 miliardy eur (asi 182 miliard Kč).

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK